Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Kent Eng
Bild: Kent Eng

Öka tryggheten i Vänersborg – ett måste!

Slagsmål på offentlig plats och oroligheter i hela Vänersborgs kommun (TTELA 20 oktober och 17 november). Nu har vi Moderater fått nog. Det måste till en förändring.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Polisens organisatoriska förändringar har gjort att vi fått färre poliser i Vänersborg.

En högre polisiär närvaro är enligt oss av största vikt för att stoppa individer och grupper som förstör och sätter skräck i kommunens invånare. Det finns verktyg som snabbt går att införa och som varit efterlängtat i kommunen, inte minst från våra företagare i centrum – kamerabevakning.

Kamerabevakning är ett verktyg av flera, som kan öka tryggheten och förebygga brottslighet på offentlig plats. Att kunna lagföra dom som förföljer, hotar och sätter skräck i personer som är ute efter att mörkret fallit och de som slår sönder fönsterrutor och klottrar i centrum och i kommunens övriga orter är oerhört viktigt. Dessutom kan det vara en hjälp att få fast gäng som tar till grova metoder och slåss med tillhyggen, för att skada andra människor.

Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har andelen personer som uppger sig utsatta för personbrott ökat med hela 25 procent de senaste åren. Att låta kamerabevaka särskilt utsatta områden har en hög preventiv effekt mot brottslighet enligt BRÅ. De visar också i studier på att bilder från kamerabevakning har varit avgörande i att få fällande domar i brott.

Att använda kamerabevakning på strategiskt uttänkta platser är oerhört viktigt, det ska inte bli frågan om någon slentrianmässig övervakning. De delar av kommunen som har en hög andel brott och stök och där personer känner sig otrygga, som till exempel Resecentrum, Gågatan, Torget i Vänersborg och Centrumparken i Brålanda, ska enligt vårt förslag kunna kamerabevakas. Att våra invånare ska känna sig trygga är för oss en självklarhet. Det är dags att agera!

Ann-Helen Selander (M)

ledamot kommunfullmäktige

Sofia Jacobsson (M)

ersättare kommunfullmäktige

Henrik Harlitz (M)

gruppledare, ledamot kommunfullmäktige