Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Öppet brev till Migrationsverket och folkvalda politiker

I artikeln ”Från tryggt boende till trångt på Restad gård” i TTELA lördagen 20 mars kunde man läsa om en liten asylsökande familj från Sudan som förflyttats från boende i egen lägenhet i Mariestad till ett rum på Restad gård.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Dottern är född i Mariestad och har gått i skola där. Familjen hade ett socialt nätverk som de förlorat på grund av flytten till Vänersborg. Christina Selander på Röda korset uttrycker att ”det är en skam att man behandlar människor på det här sättet”.

Om det som är återgivet i artikeln stämmer med verkligheten är det bara att instämma. Varje svensk med någon liten inlevelseförmåga och medkänsla bör reagera mot detta omänskliga sätt. Det finns all anledning att ställa några allvarligt menade frågor till Migrationsverkat och våra folkvalda politiker.

1) Hur är det möjligt att man kan låta flyktingar som kommit till Sverige med förhoppning om ett bättre liv få vänta mer än nio år på besked om uppehållstillstånd?

2) Hur är det möjligt att bryta upp människor från en ort där de skapat ett socialt nätverk med skolkamrater och vänner och förflytta dem till en ny ort där de inte känner någon och dessutom får ett betydligt sämre boende?

3) Var finns medmänskligheten – Migrationsverket, är det bara ekonomi som styr era beslut?

Om det är så att dessa flyktingar av någon anledning inte kan få permanent uppehållstillstånd är det väl ändå önskvärt att det svenska samhället gör tillvaron för dem så dräglig som det är möjligt under den tid de vistas i vårt land?

Det är väl känt att människor som har ett arbete eller någon form av sysselsättning mår mycket bättre än den som går sysslolös. För att underlätta situationen, såväl för den som väntar på besked om uppehållstillstånd som den som ska integreras i det svenska samhället, bör alla hjälpas åt att finna sysselsättning eller arbete.

Medmänniska i Sverige och världen