Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Öppna för gårdsförsäljning av vin, sprit och öl

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har potential att främja turismen och bidra till positiva effekter på näringslivet i Trollhättan med omnejd.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bryggerier växer fram stadens kvarter även här i Trollhättan. Tillverkningen av alkoholhaltiga drycker är en av de snabbast växande branscherna inom svensk livsmedelsindustri. Det finns ett intresse för hantverket, att bedriva det småskaligt med en stark förankring i lokalsamhället. Livsmedelsproduktion där kvalitet, ursprung och hantverkskunnighet värderas allt högre. Företagen bidrar också till att stärka besöksnäringen i lokalsamhället oberoende om det är i ett industrikvarter i staden eller i en gårdsbutik på landet.

I veckan har Regionstyrelsen i Västra Götaland yttrat sig över den statliga remissen med förslag för att öppna möjligheterna för gårdsförsäljning. Centerpartiet ställde sig positiv till ett yttrande om att förbättra möjligheterna för småskalig försäljning av hantverksmässig produktion hemma på gården, av lokalproducerat vin eller öl, eller annan alkoholhaltig dryck. Döm av vår förvåning när KD väljer att rösta emot förslaget. Så mycket var den nyvunna vurmen för landsbygden värd. När det väl kommer till kritan och mindre företag, vill förevisa och försälja de som de hantverksmässigt producerat, så vill de partiet inte ge förutsättningar för detta.

Gårdsförsäljning kan bidra med positiva spridningseffekter, exempelvis i form av att besökarna även besöker restauranger, lokala livsmedelsproducenter eller bor på hotell i närheten. De är hantverksmässigt tillverkade i småskalig produktion vi talar om, de blir naturligt dyrare ön motsvarande industritillverkade produkter. Därvid är risken att marknaden sköljs över av billiga produkter minimal. Däremot kan de ge möjlighet till extra inkomster om företagen kan utveckla, förevisa och försälja en begränsad mängd av det lokala ölet, vinet eller den lokala spritdrycken, för tillresta entusiaster. Det kommer vara långt dyrare än på Systembolaget och hantverksmässigt producerat. Tänk att få njuta av ett lokalt producerat öl eller vin när man besökt några av våra vackra besöksmål här i Trollhättan samtidigt som gästerna kan köpa med sig en flaska som minne. Det ger nya möjligheter för små livsmedelsproducenter.

Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker är positivt för besöksnäringen, entreprenörsandan, utvecklingen av småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion. Låt oss införa detta.

Anders Dahlberg, (c) Trollhättan

riksdagskandidat

Maria Andersson (c), Lysekil.

regionkandidat