Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Öppna köken igen för varm lagad mat och ett besök

Jag blir riktigt ledsen när jag läser insändaren från Dirgni angående leverans av kyld mat. Är det verkligen så här vi vill ta hand om våra äldre i denna kommun?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Majoriteten slår sig på bröstet över att prognosen tyder på 200 miljoner i överskott detta år och samtidigt behandlas de äldre så här. Jag har fortsatt att följa debatten om kyld mat och rutinen kring detta och jag skäms som kommuninvånare.

Att få en varmlagad, näringsriktig mat tillsammans med ett socialt besök där någon kan prata en stund om gamla minnen skulle vara en rättighet. Nej, fy och usch. Detta tror jag inte är rätt väg att gå. Sedan var det någon som skrev att det finns ju alltid valfrihet att köpa en pizza istället. Då undrar jag hur den personen tänkte. Ska pensionärerna nu, med den låga pensionen, nu välja det alternativet istället.

Det är väl inte valfrihet. Det är ju, för mig, en tvingande åtgärd, när alternativet är sämre.

Nej, öppna köken igen vid de olika äldreboendena för de äldre. De kan vara en möjlighet för de äldre att få en bit varm mat, lagad på plats, gärna närproducerad och samtidigt få tid för lite socialt umgänge. Sedan bör ju de äldre få valfrihet. Att bli påtvingad kyld mat är inte valfrihet.

Sedan om det nu är så att majoriteten har fått ihop ett sådant överskott så borde ju en del gå till äldreomsorgen och fler anställda som i sin tur kunde ge mer tid till de gamla inom äldreomsorgen.

Varför inte gå ut och höra med de gamla hur de vill ha det?

Om man öppnar alla köken igen så kanske vissa äldre väljer en fin promenad till närmaste kök för att där sitta ner och äta en bit mat. Andra kanske väljer att vilja ha någon som kommer förbi och lagar lite mat tillsammans med den äldre. Andra kanske inte orkar och vill ha kyld mat men då är det en valfrihet inte som nu. De äldre förtjänar bättre och om nu det finns pengar varför inte lägga mer resurser inom äldreomsorgen?

En expert inom området professor Yngve Gustafson menar att många äldre idag dör på grund av undernäring och att det är ett stort bekymmer. Han nämner ju till exempel att du som är äldre bör äta mindre mängder men proteinrik mat varannan timme under dagtid och även avsluta dagen med en chokladkaka. Ett annat bekymmer är ju att många äldre sitter ensamma och blir därför deprimerade och då blir oftast svaret mer medicin.

Nej, det med kyld mat är fel väg och tror jag kommer kosta mer i slutänden så gör om detta. Lyssna på experterna, avsätt resurser, öppna de mindre köken vid äldreboendena.

Martin Bertilsson,

Centerpartist i Trollhättan