25 procent av Trollhättans invånare lever inte av löneinkomst

Jag önskade att fler var som du. Och faktiskt ställde frågor! menar debattören.

ANNONS
|

Replik på ”Är tolkningen att 25 procent av invånarna lever på socialbidrag?

Tack för din nyfikenhet ”politisk obunden”! Jag önskade att fler var som du. Och faktiskt ställde frågor! Du ställer bland annat frågan om 25 procent av invånarna lever på socialbidrag? Här är svaret att nära 25 procent av Trollhättans invånare, i arbetsför ålder 20-64 år, inte lever av löneinkomst. I Sverige har vi en rad sociala ersättningssystem där det traditionella så kallade ”socialbidraget” inte längre existerar i sin ursprungliga form. Detta vet vi av öppna jämförelser och hemsidan kolada, tjänsten som tillhandahålls av RKA (rådet för främjande av kommunala analyser) där du som invånare också själv kan gå in, och mycket enkelt, söka information om vår stad i jämförelse med andra. Här finns färdiga jämförelsepaket för Sveriges alla 290 kommuner och av dessa fastslås att bara 75,6 procent av Trollhättebor uppbär inkomst av förvärvsarbete.

ANNONS

Av samma analysverktyg kan vi fastslå en rad andra fakta. Bland annat att invånare motsvarande 18,6 procent har en långvarig försörjning, som pågått i mer än ett år, med stöd av försörjningsstöd och eller andra ekonomiska bidrag inom det sociala ersättningssystemet. Vilket också bekräftas av ett annat statistikverktyg som heter ekonomifakta – där vi som kommun, jämförs med Sveriges genomsnittliga kommuner. Där istället genomsnittlig andel bidragsförsörjning är 13.6 procent, medan vi alltså ligger fem procent över snittet. Så, som svar på din fråga. Närmare 20 procent har inkomst av bidrag och totalt 25 procent saknar inkomst av förvärvsarbete i Trollhättan! Alltså det arbete som bidrar till regelrätta skatteintäkter och bygger välfärd, utan att faktiskt helt eller delvis bekostas av densamma i form av skattesubventionerade extratjänster, lönebidrag etcetera.

Via kolada vet vi också att 31 procent av Trollhätteborna i åldern 18-84 år, avstår från att gå ut ensam på grund av otrygghet. Bekräftas också av BRÅ:s nationella trygghetsundersökning. Vi vet att var tredje elev i grundskolan saknar fullständiga betyg och att vi har en negativ nettokostnadsavvikelse i exempelvis förskolan, som är kraftigt underfinansierad i jämförelse med andra kommuner. Man kan också utläsa att vi har en äldreomsorg som har betydligt högre kostnader än den genomsnittliga kommunen, men betydligt sämre resultat och nöjdhet, sannolikt till följd av det effektivitetsindex inom äldreomsorgen som idag är 0 (!) I jämförelse med andra kommuner får vi alltså ut betydligt lägre kvalitet och nöjdhet inom äldreomsorgen för samma andel skattepengar.

ANNONS

Hur väl mår Trollhättan efter 106 år av rött styre – i jämförelse med andra jämförbara städer? Trollhättan behöver en nystart efter den 11 september och vi moderater behöver din röst!

Jennie Bergius Eriksson (m)

Ordförande Moderaterna Trollhättan

ANNONS