Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi vet inte hur våra avlopp påverkar vattnet i Brattorpsån, skriver debattören. Bild: Hanna Blomdahl
Vi vet inte hur våra avlopp påverkar vattnet i Brattorpsån, skriver debattören. Bild: Hanna Blomdahl

30 miljoner kronor investeras i Brattorpsån!

Lilla Edets kommun har skickat ”Enkät angående vatten och avloppsförhållanden” till 210 fastighetsägare boende utefter Brattorpsån för att utreda om vi har godkända avlopps­anläggningar, eller inte.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag tycker att vi ska ­genomföra detta, men jag vill också veta vad det är som ska förbättras med våra avloppsanläggningar.

Man säger bara att ån har ”måttlig ekologisk status” idag. Målet är att den ska bedömas som ”god ekologisk status” 2027.

Vid förfrågan anger kommunen inte vilka mätbara värden på utsläpp som tillåts från en privat ­avloppsanläggning. Man talar heller inte om vilka mätbara värden Brattorps­ån har idag.

Vi kan därför inte ställa krav på en entreprenör, ifall åtgärdad anläggning är godkänd eller inte. Vi kan heller inte avgöra, när alla anläggningar är åtgärdade, om vattenkvaliteten blev bättre i Brattorpsån. Det är stora summor som ska investeras, men vi vet inte vilka mål vi ska nå.

Det blir en bedömning från miljöinspektörerna, som blir nöjda om avlopps­anläggningen är CE-godkänd och beprövad.

Men, är det inte viktigast att veta vad anläggningen släpper ut?

Man måste ta fram mätbara utsläppsvärden som vi fastighetsägare kan rätta oss efter, men detta har inte kommunen kapacitet att ta fram.

Man blir förvånad, på vilka grunder investeringarna ska ske. Vi vet inte vad vi släpper ut idag. Vi vet inte hur våra avlopp påverkar vattnet i Brattorpsån. Vi kommer inte att se resul­tatet när investeringarna är genomförda.

Ingen inom industri eller annan privat verksamhet skulle godkänna en sådan investering. Det är lätt att handla med andras pengar, men 30 miljoner kronor är en stor investering, som rimligtvis borde göras med en tydlig målbild, som är mätbar.

Ser fram emot miljö­kontorets svar, där man till slut anger mätbara värden och mätbara mål.

Owe Ivarsson

Hasteröd