Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kronan byggdes 2007 med en profil av teknikskola och en målsättning att elever även från andra områden skulle söka sig till skolan för att bidra till både integration och även bättre skolresultat, skriver debattören. Bild: TTELA
Kronan byggdes 2007 med en profil av teknikskola och en målsättning att elever även från andra områden skulle söka sig till skolan för att bidra till både integration och även bättre skolresultat, skriver debattören. Bild: TTELA

Absolut emot privatisering av Kronan

Replik
Svar på Erik Steiners (L) debattartikel, onsdagen den 2 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Erik Steiner skriver i en debattartikel riktad till mig att han och Liberalerna vill fortsätta debattera Kronans framtid och han hänvisar till ett debattinlägg jag hade på ett kommunfullmäktigesammanträde (kf) den 17 november. Jag tror anledningen till detta är att jag vid detta kf-tillfälle läste upp Liberalernas programförklaring.

Kronan byggdes 2007 med en profil av teknikskola och en målsättning att elever även från andra områden skulle söka sig till skolan för att bidra till både integration och även bättre skolresultat. Men utvecklingen har tyvärr inte varit som vi hade hoppats på om vi tittar på andelen elever som klarar av grundskolan och de som får gymnasiebehörighet. Kronan visar ändå på ett mycket bra resultat enligt SALSA-värdet och även elevresultatet har blivit bättre under det senaste året, mycket tack vare skolans kunniga personal.

Erik hänvisar till ett utredningsuppdrag mot skolsegregation som förvaltningen har fått av en enig nämnd, där Liberalerna saknar representant. Uppdraget vi har gett förvaltningen är att med utgångspunkt i aktuell forskning, Skolverkets rapporter och våra egna erfarenheter och slutsatser utifrån de förutsättningar som gäller här i Trollhättan, arbeta fram förslag som i grunden kan förändra situationen. Vi måste våga vara öppna för att göra förändringar på en strukturell nivå och det måste ske på politisk nivå. Genom att bryta skolsegregationen får vi förutsättningar att skapa en likvärdig skola i Trollhättan där alla elever får ökade möjligheter att nå sina mål. Det är vårt viktigaste mål. Detta uppdrag blir ännu mer angeläget när myndigheten Delegationen mot segregation ska läggas ner under nästa år som en följd av den M-KD-budget som klubbades i Riksdagen den 20 december.

Vårt mål med detta uppdrag är inte att stänga ute något parti och vi har aldrig strävat efter att införa någon tystnadskultur. Liberalerna hade också kunnat vara med om de hade haft mandat i nämnden. Jag debatterar gärna skolpolitik med alla partier inklusive Liberalerna men något jag absolut är emot är privatisering av Kronan. Det kan inte vara lösningen när all forskning visar att just privatisering är en bidragande orsak till skolsegregation. Det är en ekvation som inte går ihop.

Så Erik, jag debatterar gärna med dig och ditt parti om skolfrågorna i Trollhättan om ert mål är att hitta en lösning på frågan, men hittills har det tyvärr inte varit så.

Fahimeh Nordborg

Skolpolitiker för Vänsterpartiet i Trollhättan