Som politiker i en nämnd har man inte bara att ta hänsyn till sina egna väljare, man har att ta hänsyn till alla medborgare, menar debattörer.
Som politiker i en nämnd har man inte bara att ta hänsyn till sina egna väljare, man har att ta hänsyn till alla medborgare, menar debattörer. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Alla partier var inbjudna men S och V valde att tacka nej

Som politiker i en nämnd har man inte bara att ta hänsyn till sina egna väljare, man har att ta hänsyn till alla medborgare, menar debattörer.

ANNONS
|

Den 19 april, hade vi i utbildningsnämnden en riktigt givande och intressant dag tillsammans med tjänstemän ifrån vår förvaltning för att ta fram nya mål och prioriteringar inför de fyra nästkommande åren. Ett spännande arbete då det handlar om att alla barn och elever i Trollhättan ska ges bästa möjliga förskola och skola.

Alla partier var inbjudna, men tyvärr valde S och V att tacka nej. Vi förstår inte riktigt varför. De anledningar man har haft i media har varit anledningar som till exempel lagen om valfrihetssystemet (LOV) inom omsorgsnämnden eller att man inte kan sitta och komma överens med SD i vissa frågor? Märkligt när samma partier, S och SD, kan komma överens i andra nämnder runt beslut i olika ärenden. Dessutom rör inte LOV oss i utbildningsnämnden!

ANNONS

Detta ter sig ganska andefattigt då det gäller utbildningsnämnden, som till största del är styrd av skollagen, förordningar etcetera. Det kommunala självstyret är ganska tunt om inte de lagdelarna är fyllda. Om det kommer till friskolorna inom Trollhättans stad, så har de dels funnits i ungefär tjugo år, dels har skolinspektionen beslutanderätten om detta, så den frågan kan tyckas överdriven och överspelad.

Som politiker i en nämnd har man inte bara att ta hänsyn till sina egna väljare, man har att ta hänsyn till alla medborgare. Som politiker borde man ha en insikt i, att i de fall man kan komma fram till lösningar som på sikt kan ge en långvarighet borde detta vara till gagn – framför allt för våra barn och unga i Trollhättans stad men också för kommunen i sin helhet. För vår del i utbildningsnämnden kan det handla om en likvärdig skola, goda resultat och att man som ung känner trygghet i de verksamheter man befinner sig i.

Såklart har varje parti sin rätt att föra fram både sina åsikter och skriva ihop sina egna mål, men detta har vi aldrig vare sig sagt eller nekat er. Men att ta ställning innan någon ens har skrivit ihop mål eller prioriteringar och ta avstånd ifrån ett nämndarbete ter sig ovanligt märkligt ur ett demokratiskt perspektiv. För oss är demokrati bland annat att kunna diskutera olikheter med varandra och kanske, kanske kunna kompromissa i vissa fall. Det var just detta som vår dag med mål- och prioriteringsarbetet var tänkt för. Vad ni i S och V sedan framför som era mål och prioriteringar står er helt fritt då mål- och resursplanen ska tas i nämnden och i kommunfullmäktige senare i år.

ANNONS

Skolan är ett av de områden som människor i allmänhet har mest åsikter om.

Marie-Louise Coon, (M),

ordförande i utbildningsnämnden

Kenny Tinmark,(C)

andre vice ordförande i utbildningsnämnden

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS