Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alla ska kunna leva på sin lön

Vi kommer att fortsätta arbetet med att säkra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, gärna i bred samsyn, menar debattörer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Kompetensförsörjning är en av Västra Götalandsregionens största utmaningar”.

Under sina åtta år i ledning har den GrönBlå samverkan gjort kloka satsningar för att säkra kompetensförsörjningen, så som höjd OB-ersättning, en satsning på personalen inom dygnet-runt-vården, och en särskild satsning på konkurrenskraftiga och jämställda löner. De här satsningarna fortsätter vi utan några förändringar, vi delar bilden av att de har varit positiva och bidrar till att behålla och rekrytera personal. Vi kommer att fortsätta arbetet med att säkra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, gärna i bred samsyn, men där vi dessutom kommer att höja de lägsta lönerna. Vi delar däremot inte Grönblås oro att personalen som arbetar tunga pass eller funderar på att utbilda sig inte kommer att göra det för att de med lägst löner kan betala sina räkningar i slutet av månaden.

Den som redan innan inflationen, kriget och de höjda räntorna behövt leta upp den billigaste maten och aldrig kunnat unna sig något extra, måste nu börja prioritera bort även de livsviktiga delarna. Kronofogden larmar om fler och fler som inte kan betala sina räkningar. Personalen i skolorna ser att barn äter mer i skolorna kring helgerna. Fler människor än någonsin köar för mat hos välgörenhetsorganisationer. Det här är den verklighet vi i RödGrön Ledning upplever och agerar på.

Vi ser på den här utvecklingen med oro och vår satsning handlar om att möta just detta. Medarbetare, som många gånger utför helt avgörande insatser som städ och service, och tjänar under 26 500 kronor/månaden före skatt skulle med vårt förslag nu få en löneökning på 700 kronor/månaden i snitt. Därför var många invånare i Västra Götaland glada när regionfullmäktige röstade igenom vår budget och låglönesatsningen i november.

Som politisk ledning anser vi att man kan möta flera behov och utmaningar samtidigt. Att höja de allra, allra lägsta lönerna är inte en motsättning mot att vi samtidigt har kvar satsningen på konkurrenskraftiga löner.

Maria Adrell (V),

ordförande i personalutskottet, RödGrön Ledning

My Alnebratt (S),

ledamot i personalutskottet, RödGrön Ledning

Tina Ehn (Mp),

ledamot i personalutskottet, RödGrön Ledning