Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Träden som växer på marken ägs definitivt inte av en natur-romantikern. Träden ingår i en jord- och skogsbrukares företag så att hen också kan få lön för utfört arbete och nedlagt kapital, menar insändarskribenten. Bild: Frank Rumpenhorst

Alldeles för många i Sverige fattar inte

Replik
Svar till "Skog är värt mer än pengar" inskickad av Ulf Johansson, 14 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ulf tänk som Ingemar Stenmark ”det är in´t lönt att tale med nån som in´t förstår” angående tidigare insändare ”Skog är värt mer än pengar”

Det är alldeles för många människor i Sverige som inte fattar att 50% av Sveriges skog idag ägs och brukas av enskilda jord- och skogsbrukare. Så har det varit sedan baggböleritiden 1870-1905 då skogsbolagen med ohederliga affärsmetoder och till underpriser köpte privata skogsfastigheter främst i Norrland.

Det stoppades 1906

Detta stoppades 1906 och därefter måste Staten godkänna försäljning till bolag, men då hade skogsbolagen nått 25% ägande. De övriga 25% ägs av Staten, Kyrkan och övriga allmänheten. Att det skall vara så svårt för många vanliga människor att förstå idag 2019, att skogen för en jord- och skogsbrukare är lika viktig för del-intäkter från sitt företag som en verkstad för en bilmekaniker?

Det är bara natur-romantiker som tror att skogen inte får brukas, den skall stå där den alltid stått, för här strövar jag. De borde vara själaglada att de bor i Sverige med sin fantastiska Allemansrätt där de kan gå i skogen och gratis kan plocka bär och svamp på annans mark.

Träden ingår i ett företag

Träden som växer på marken ägs definitivt inte av en natur-romantikern. Träden ingår i en jord- och skogsbrukares företag så att hen också kan få lön för utfört arbete och nedlagt kapital.

Ett gott råd till dig som tycker att ”Skog är värt mer än pengar” – köp dig en skogsfastighet och avverka ingenting, men njut av att ”Skog är värt mer än pengar”.

Jag förstår din frustration.