Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Alliansregeringens jättenedskärning av polisutbildningsplatser

Moderaterna pratar ofta och mycket om att det ska satsas på fler poliser och hårdare tag för kriminella.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

När lag och ordning inte kan upprätthållas skyller man på dagens regering att dom inte gör något åt situationen.

Det tråkiga i den allt mer pågående och delvis infekterade debatten är att Moderaterna inte vill titta i backspegeln och erkänna att det var alliansen med Fredrik Reinfeldt som statsminister som styrde Sverige och hade en helt annan syn på polisverksamheten men man önskar att detta inte ska uppmärksammas och att väljarna glömmer.

Här är statistiken som Moderaterna vill tala tyst om. Alliansregeringens jättenedskärning av platserna på polisutbildningen, från 1 708 platser 2008 till 141 platser 2010. En kapning med hela 92 procent. Åren 2009-2011 antogs endast 1463 studenter, eller i snitt 487 per år vilket är den lägsta nivån sedan 2000. Samtidigt går det cirka 400-500 poliser i pension varje år.

Alla vet också att det tar tid att bli klar med en utbildning och polishögskolan består av fem terminer varav  de två sista består av avlönad praktik samtidigt som det varje år fortsätter gå poliser i pension. Så det är inte enkelt att få upp antalet poliser när man valde att skära ned så drastiskt med antal utbildningsplatser samt att det tar väldigt lång tid att hinna ikapp och än mer tid att uppnå nya mål som är högre gällande antal verksamma poliser.

Att man vill uppehålla lag och ordning är de allra flesta överens om samt att fler poliser skapar trygghet men tråkigt att Moderaterna glömmer sin historia samt skyller på den sittande regeringen för slapphet. Att försöka vinna väljare på smutskastning samt förvränga sanningen men även hoppas och tro att man glömt är inget man vinner på i längden. Kanske därför Moderaterna inte lyckats sitta kvar mer än två mandatperioder när de väl fått chansen att styra landet.

Politiskt oberoende