Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En allsidig och varierande kost är ett gammalt och prövat recept för att fylla dagsbehovet av viktiga näringsämnen, skriver debattören. Bild: MALIN RUDBLOM
En allsidig och varierande kost är ett gammalt och prövat recept för att fylla dagsbehovet av viktiga näringsämnen, skriver debattören. Bild: MALIN RUDBLOM

Allsidig och varierad kost är ett beprövat recept

Några reflektioner till en artikel i Trollhättan 7 dagar den 12 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vad är en bättre miljö? För att uppnå de svenska miljömålen "Ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv"  måste vi ha en inhemsk djurproduktion. Våra naturreservat betas och hålls öppna med hjälp av djuren på detta sätt bevaras landskapet. Betesdriften ökar inlagringen av kol vilket kompenserar utsläppet av växthusgaser. Eftersom korna bara äter gräs blir det ett kretslopp, det som går in går ut, varken mer eller mindre. Svenskt kött ger mindre klimatpåverkan än importerat.

Växtbaserad mat har även det sina brister. Vid odling av bär, frukt och grönsaker används mycket växtskyddsmedel. Och ska vi ha ekologiska eller konventionella morötter? De ekologiska avger 50 procent mer koldioxid än konventionellt odlade, vad gäller, åsnan mellan hötapparna klimatet eller mängden. Utöver detta har vi de genmodifierade växterna som importeras som livsmedel, dessa bedöms av Livsmedelsverket. Kan bli ett besvärligt ogräs i naturen eller få konsekvenser för miljön. Inget foder till svenska djur innehåller GMO

Att tänka och jobba miljömässigt är bra men frågorna är mycket mer komplexa än att minska på att äta kött. För den som helt eller nästan bara äter vegetariskt är det mycket viktigt att ersätta de livsmedel, som tas bort från djurriket med berikade livsmedel och kosttillskott (Livsmedelsverket).

6 december skrev chefsbarnsläkare på Rigshospitalet i Köpenhamn att undermålig vegandiet för barn kan ge hjärnsymptom, slapphet i muskulaturen, utvecklingsstörning med mera. Varje dags måltid måste vara rätt beräknad för barnet.

Så en allsidig och varierande kost är gammalt och prövat recept för att ge dagsbehovet av viktiga näringsämnen till både gammal och ung och ett öppet landskap.

Monica Hellborg