Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Allt spannmål kommer att användas

Svar till Naturvän med insändaren ”Högar med tröskad säd förstörd?” i TTELA den 4 oktober 2019

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Lantbrukarna i västra Sverige bärgade en stor skörd i år och spannmålen skördades när vattenhalterna var väldigt höga. Skördad säd i västra Sverige transporteras till Lantmännens anläggningar i Brålanda och Uddevalla för torkning och lagring. Spannmål med hög vattenhalt behöver torkas ner till en vattenhalt på cirka 14 procent innan det lagras. Sker inte detta inom rimlig tid blir varan otjänlig som livsmedel och foder. Årets stora volymer med höga vattenhalter, i kombination med ett haveri på anläggningen i Uddevalla, innebar att vi tyvärr inte hann torka all spannmål enligt plan.

Den spannmål som ligger i Brålanda kommer inte att användas till livsmedel eller foder, men den kommer inte att förgås! Varan kommer istället att gå till biogasproduktion och därmed minska behovet av fossila bränslen. Värdet för råvara till biobränsle är lägre än råvara till livsmedel och foder, men den kostnaden drabbar Lantmännen - och inte lantbrukarna. Under skörd tar Lantmännen i Sverige emot totalt 1,8 miljoner ton spannmål och vi bedömer att endast 1 000-1 500 ton spannmål används till biobränsle av ovan nämnda skäl. Efter varje skörd utvärderar vi det som fungerat bra och de förbättringar vi kan göra för att undvika denna typ av problem under nästa skörd.

Mikael Jeppsson

Spannmålschef på Lantmännen