Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Alltför höga priser på mat och drivmedel? Nej, knappast!

Om matsvinn. Man läser och hör i media att närmare en tredjedel av all mat slängs helt i onödan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Matsvinnet är en stor miljöbov och mycket mat kastas trots att den är fullt användbar. Matsvinnet står för mellan åtta till tio procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen vilket är mer än tre gånger större än utsläppen från alla flyg tillsammans. Om matsvinn jämställdes med ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen efter Kina och USA.

Efter påskhelgen slängdes närmare en halv miljon sillburkar trots att sillen inte var dålig. Jag undrar hur konsumenter kan påstå att maten är alltför dyr när hushållen står för drygt 70 procent av matsvinnet?

Om drivmedelspriser. Ute i trafiken, och speciellt på motorvägarna, håller väldigt få bilister hastighetsgränserna utan gasar på trots att högre hastighet också ökar förbrukningen. På långsammare vägar kör många bilister efter modellen gasa-bromsa-gasa-bromsa när de inte får möjlighet att köra om.

Genom smartare körning ”ekokörning” kan bilister minska förbrukningen med 10-15 procent men det verkar knappast vara av intresse för majoriteten av bilisterna. Det måste innebära att priserna på bensin och diesel fortfarande är alltför låga.

Slutsats: Maten är helt tydligt alltför billig och drivmedelspriserna är för låga!

PL