Angående kyld mat till våra äldre?

Först och främst blir vi väldigt trötta på att få läsa dessa nyheter i tidningen först? Är det inte bättre man kommunicerar ut till de anställda först och främst?

ANNONS
|

Brist på kommunikation är tydligen väldigt svårt mellan förvaltningscheferna och verksamhetscheferna ner till enhetscheferna och i sin tur vi som levererar på "golvet" vi kanske ska börja ställa frågorna här i TTELA till Lena Hult och Gunilla Hansson som är förvaltningschef och verksamhetschefen Malin Gustafsson?

Varför är det så självklart att just Lidköping ska leverera maten? Vi har ju privata aktörer i Trollhättan med omnejd som tillhandahåller kylda matlådor? Upphandling?

Ser vi till grannkommunerna i söder har ett införande av kylda matlådor skapat ett missnöje bland brukarna, har man valt att besöka dessa kommuner? Studiebesöket i Lidköping kanske är lite missvisande i så fall.

ANNONS

Och kostnaden – alltid pratar man om pengar före livskvalité mot det äldre – att vi i Trollhättans stad hade ett underskott på 100 miljoner skulle vi förstå resonemanget men här är det ju tvärt om, ett plusresultat enligt senaste delårsbokslutet så pekar staden på ett resultat för 2020 på 243 miljoner kronor. Visst vi går mot sämre tider 2021 men å andra sidan har inte staden gått back tidigare något nämnvärt, pengar finns alltid. Frågan är bara hur ni använder dem på bästa sätt eller så kan vi ju alltid göra som S förespråkar med herr Åkerlund i spetsen, vi höjer bara skatten!

I dagsläget kan brukarna generellt välja om de vill ha maten kyld dagligen. Procentuellt är den gruppen av äldre ganska liten, överlag vill man ha varm mat hemlevererat. Lena Hult – varför har ni så bråttom att införa det här? Gärna igår skriver du, är det för att valdagen börjar närma sig och ni vill passa på innan det blir för nära inpå?

Gunilla Hansson, du ska vara medarbetarens förlängda arm mellan politiken, och serviceförvaltningen, det hade ju varit önskvärt om du delade lite mer information vad som föregår i framtiden. Visst, vi är väl medvetna om den så kallade köksutredningen men det var snart ett år sedan vi fick någon mer information om det. Ska man vara ett ansikte utåt och för Trollhättans stad behövs en bättre information, vi känner oss utelämnade, överkörda och väldigt trötta, sedan kan det inte vara lätt för våra enhetschefer att bli styrda utan att veta varför? Men där kanske vår verksamhetschef Malin Gustafsson inte bara behöver se framåt utan även ta ett steg bakåt och reflektera varför det ser ut så här.

ANNONS

Medarbetare i vårt Trollhättan

Svar direkt:

Varför vi föreslår kylda matlådor har i första hand att göra med att vi vill öka livsmedelssäkerheten, smakligheten och valmöjligheten för våra äldre. Att kyla matlådor, vilket är en process där man under mycket kort tid sänker temperaturen direkt efter den är tillagad, ger en ökad kvalité och bibehållen smak. Genom att leverera kylda matlådor får de äldre också möjligheten att själva välja vad de vill äta bland flera rätter. Maten värms sedan i ugnen eller mikrovågsugnen när man själv önskar. Idag har vi tyvärr bara möjlighet att kyla mat till några få äldre om de har speciella behov.

Vi har varit och träffat Lidköpings kommun för att samla information och erfarenheter utifrån deras arbete med att gå från servering av varma till kylda matlådor. Samtidigt undersökte vi om de har möjlighet att leverera matlådor till oss om så skulle bli fallet. Vi har även besökt och hämtat information från bland annat Vänersborg och Tjörn. Parallellt med detta jobbar vi fram ett förfrågningsunderlag som ska gå ut till den privata marknaden för att se om någon aktör kan leverera motsvarande tjänst. En utmaning handlar dock om till exempel svårigheter med att erbjuda medicinskt anpassad kost. Förhoppningen är att vi själva inom en inte allt för lång framtid har en egen anläggning som kan kyla mat.

ANNONS

Det är beklagligt att du upplever att det varit en informationsbrist. Vår ambition är att alltid vara transparanta och öppna. Under våren har vi skickat ut två informationsblad där vi beskrivit var vi är i processen. I februari var vi också ute i alla omsorgskök och kartlade arbetet med matlådor och diskuterade möjligheten att leverera kylda lådor.

Vidare kommer vi fortsätta utreda möjligheten till en annan typ av matleverans till våra äldre.

Serviceförvaltning

Malin Gustafsson

Gunilla Hansson

ANNONS