Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse
Bild: Adam Ihse

Arbete och utbildning för alla!

Januariavtalet har fallit. Varför avslutar inte Socialdemokraterna hela detta döda avtal? Kan det vara att makten är viktigare än medborgarnas välfärd och trygghet?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hur kan Socialdemokraterna acceptera att omorganisationen av arbetsförmedlingen får fortsätta? Arbetsförmedlingens omorganisation kommer innebära en total kollaps av integrationsarbetet ungefär år 2023. Vi måste förstå att nyanlända inte blir svenskar bara för att de landar på en svensk flygplats. Integrationen består av en kulturell revolution.

Jag vill bara med detta debattinlägg få en opolitisk debatt med lösningar för ett bevarande av våra trygghetssystem och arbete för alla. 2018 fanns det ungefär 772.000 utlandsfödda människor i arbetsför ålder som inte var självförsörjande, utan levde på olika bidrag. (Källa: Entreprenörskapsforum rapport 16 april 2020). Detta är i längden ohållbart.

Regeringen måste tillsammans med kommunerna skapa en statligt subventionerad sysselsättning med kollektivavtal som innebär arbete för alla. En organisation där SFI, arbetsförmedlingen, vuxengymnasium, försäkringskassan, socialförvaltningen och kommunernas ledningsgrupper ingår med uppföljningsmöten som måste ske varje månad. Varje anställd ska ha en personlig utvecklingsplan där kunskaper i svenska språket är en förutsättning för att kunna utföra ett jobb. Dessutom måste alla sekretessproblem mellan inblandade myndigheter sopas bort och bli transparent. En sådan organisation skulle innebära att alla som kan arbeta får en sysselsättning som innebär att man får lön, betalar skatt, arbetar ihop till sin pension och övriga trygghetssystem.

Ett genomförande av ovanstående förslag skulle innebära att alla kan tala svenska och få den kompetens som borde gälla för övrig svensk arbetsmarknad. Låt oss slippa ett kravlöst samhälle med konsekvenser som exempelvis nedan.

I dag finns det människor som är beroende av hemtjänst och som får vänta på att en svensktalande kommer om fjorton dagar?

Förskolor där personalen talar sämre svenska än barnen. Lasaretten är i dag behov av lika många tolkar som läkare. Finns det inte tolkar får sköterskor/läkare hoppa in för att lösa problembilder på grund av språkproblem. Kan man inte språket kan man som arbetsgivare inte kvalitetssäkra sin verksamhet.

Kommunals före detta ordförande i Trollhättan

Lennart Andersson