Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NTB
Bild: NTB

Arbetskläder till personalen på förskolan

Under coronapandemin har det varit viktigt att hålla förskolorna i Sverige öppna.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Förskolan är en förutsättning för att resten av samhället ska fungera – det har blivit ännu tydligare nu i dessa tider.

Men förskolan är också en verksamhet där många människor träffas, barn, personal och vårdnadshavare och därför är den extra utsatt när det gäller smitta.

I många kommuner i Västra Götaland, likaså här i Trollhättan och Lilla Edet har man infört nya rekommendationer vid hämtning och lämning av barn. Personer med symptom eller konstaterad covid-19 ska inte vistas på förskolans område. Det tycker vi är väldigt bra. Nu sker också hämtningar och lämningar i större utsträckning utomhus – en åtgärd som också kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Det som vi ser skulle behövas som en kompletterande åtgärd är att personalen får tillgång till arbetskläder. I manligt dominerade yrken sker inköp av arbetskläder utan att någon behöver säga till och vi anser att det borde vara lika självklart inom förskolan. Men framförallt nu när vi faktiskt har en pandemi. Inomhus utsätts personalens privata kläder för kontaminering av både det ena och andra. Samma kläder får de sedan åka hem i och tvätta själva. Dessutom ska personalen nu vistas utomhus i större utsträckning så det vore på sin plats att se till att alla i personalen får tillgång till arbetskläder för inomhusbruk och för utomhusbruk som klarar kyla och regn, från topp till tå.

Fredrik Rydell

Ordförande Kommunal Lilla Edet Trollhättan

Maria Nyberg

Huvudskyddsombud på Utbildningsförvaltning Trollhättans stad, Kommunal Lilla Edet Trollhättan

Jessica Mitteli

Huvudskyddsombud på Bildningsförvaltning Lilla Edet Kommun, Kommunal Lilla Edet Trollhättan