Arbetsmarknadsåtgärder, en mjölkko för svenska företag

En praktikplats innebär i korthet att praktikanten utför arbete utan att företaget betalar lön, menar debattörer.

ANNONS
|

En däckverkstad behöver personal som kan att byta däck. Det är en akut brist på personal inför vintersäsongen för däckbyte. Företaget söker personal för ”arbete” i verkstaden och kontaktar Arbetsförmedlingen (AF).

AF ordnar en praktikplats för en kort tid, till exempel en till två månader. En praktikplats innebär i korthet att praktikanten utför arbete utan att företaget betalar lön. Praktikanten utför produktivt arbete som ger inkomster, utan att företaget har något kollektivavtal.

Innan praktiken ska börja har AF en skyldighet att samråda med facklig organisation. Enbart skäl att "kollektivavtal saknas" påverkar inte AF:s och beslut, även om den fackliga organisationen anser det olämpligt då företaget bland annat saknar kollektivavtal. I de allra flesta fall beslutar AF om att ordna en praktikplats.

ANNONS

Om nu den fackliga organisationen ska yttra sig vid samråd vars uppgift ytterst är att ta tillvara de anställdas intressen på arbetsplatsen, vilket vi gör i kollektivavtal, så borde krav på kollektivavtal beaktas.

Om företaget saknar anställda har vi ingen laglig rätt att kräva kollektivavtal. Rullar företaget runt verksamheten på exempelvis praktikplatser, vilket i juridisk mening inte är en anställning, har vi ingen rätt att kräva avtal. Man undrar vad affärsidén är, är det att ta in "gratis" arbetskraft och bedriva verksamhet med hjälp av bidrag, eller har man affärsidé som står på egna ben?

Praktikplatsen vill man ha en kort tid när arbetsanhopningen är hög inför kommande vintersäsong för däckbyte! Är det så våra gemensamma skattemedel ska användas?

Konstaterar att AF håller företagen med gratis och/eller billig arbetskraft med hjälp av bidrag i olika former och kallar det ”arbetsmarknadsåtgärder”. Men det är företagen som får billig arbetskraft, oreglerat utan kollektivavtal och säkerställd arbetsmiljö.

Hur säkerställs arbetsmiljön på en sådan arbetsplats, när det saknas kollektivavtal och skyddsombud? Vem kollar material och utrustning som minskar risk för skador och olycksfall, dålig eller felaktig utrustning kan leda till allvarlig personskada och/eller död? Vad blir konsekvenserna för den drabbade och de anhöriga och vilket ansvar tar företaget och AF?

ANNONS

Om nu företag saknar kollektivavtal vilket AF ej beaktar, så har vi en fundering - vad ska den fackliga organisationen yttra sig över och varför? Ett partnerskap genom kollektivavtal är den enda möjligheten för en facklig organisation att ta tillvara de anställdas intressen och trygghet på arbetsplatsen!

Ska företag, utan säkerställd arbetsmiljö få statliga bidrag under en högkonjunktur när de kan anställa personal och betala kollektivavtalsenlig lön?

Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 55, Uddevalla

Daniel Hilmér

ordförande

Anders Dristig

ombudsman

Dan Johansson

regionalt skyddsombud

ANNONS