Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jonas Ekströmer

Arbetsmiljöskandal äntligen i ljuset

Det tog bara 33 år att få en godkänd dom på att kvicksilver skadar tandvårdspersonal.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I domen fastställdes hösten 2019 att tandsköterskan blivit förgiftad av amalgamarbetet, samt att det har inneburit långvariga kvarstående sjukdomsproblem. Vägen dit har varit kantat med felaktiga slutsatser från de experter som skulle ha hjälpt henne och andra.

De tvingande föreskrifter för arbete med kvicksilver som påbjöds 1929 har aldrig skrivits, då det var viktigare att dölja för personal och patienter, att kvicksilver är ett av våra farligaste gifter. Det trista är att så många som insjuknat inte har fått den hjälp och stöd som de utsedda myndigheterna har haft ansvar för, inte heller av sina fackliga representanter som har litat för mycket på experterna.

Detta ger oss en fingervisning om att man måste tänka själv och leta fram fakta, samt inte lita blint på vad andra påstår. Utan ideellt arbete från engagerade medsystrar hade detta inte skett och denna arbetsmiljöskandal hade för alltid tystats ner.

Margaretha Molius

samordnare för många sjuka tandsköterskor sedan 1986