Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Att flytta ansvaret till annan ort löser inte problemet, KD

Kristdemokraterna Stefan Svensson och Maria Nilsson skriver i en insändare om läget inom hälso- och sjukvården i landet och Västra Götaland.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Låt oss då granska den politik de har drivit i landet och i Västra Götaland.

Partiet sitter med och styr hälso- och sjukvården i 13 av 21 regioner, men det vill man inte låtsas om när de drar i gång sina propagandakampanjer. Det innebär att åtta av tio svenskars vård styrs direkt av Kristdemokraterna. Här i Västra Götaland har de det politiska ansvaret för sjukvården sedan valet 2014. Hur ser då resultatet ut?

Under de borgerligt styrda åren i regionen har kostnader för byråkratin och administration skenat, medan antalet sjuksköterskor och vårdanställda knappt ökat. Detta trots att det är fler, inte minst äldre, i behov av vård som bor i regionen. Skälet är enkelt. KD har en övertro på att marknaden ska lösa vårdens utmaningar. Nu vill man kompensera eländet genom att bygga upp en ännu mer kostsam byråkrati genom en nationell vårdförmedling. Är det mer byråkrati eller fler vårdanställda som behövs?

Nu senast visade det sig att marknaden inte var intresserad av att driva specialistmottagningarna i Dalsland. Vad gör KD, som är med och styr regionen då? Jo, man ändrade upphandlingsunderlaget så att någon skulle kunna bli intresserad. Det innebär att priset sannolikt kommer att bli högre och mer anpassat efter vad marknaden kräver. Högre pris för samma vård.

Kristdemokraterna tror att genom att flytta bort de demokratiska besluten till Stockholm blir vården plötsligt bättre. Vårdskandalerna i det borgerliga Stockholm har väl inte gått någon förbi. Kristdemokraterna lovar bättre psykisk vård samtidigt som regionen är sämst i landet just nu inom detta område, ett ansvar som ni ska ta – oavsett vilken ort ni vill stationera huvudmännen på.

År av underfinansiering av vården i Västra Götaland har lett till återkommande sparkrav på verksamheterna, minskad personal, sämre arbetsvillkor och löneutveckling och arbetstider som jagar bort personal från den offentliga vården, samtidigt som man vill köpa mer och mer vård på marknaden. Nej, regionen kan bättre!

För vår del handlar den jämlika vården om att ditt behov, inte din ekonomiska förmåga, ska bestämma din tillgång till vården. För oss är patienten inte en kund, utan en medborgare med rätt till vård i god tid. Valet i september handlar om just detta. Patienternas och vårdanställdas villkor. Om vi socialdemokrater i Västra Götalandsregionen får väljarnas förtroende så ska vi göra vad vi kan för att ta steg åt rätt håll. Det kommer att kräva en del, precis som det gjorde år 2000 när vi fick ta över makten efter det dåvarande borgerliga styret, men vi ska göra allt för att invånarna i hela regionen ska få en kvalitativ vård i tid.

Bijan Zainali (S)

Regionråd i opposition

Louise Åsenfors (S)

Ersättare regionstyrelsen