Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Att göra skolan tillgänglig för alla!

Flera skolor i kommunen har förbud för elever att ha keps eller huvudbonad på inomhus. Trots att kepsen för många elever är en förutsättning för att klara av att vistas i skolan och tillgodogöra sig undervisningen, detta då många barn har en så kallad ”intrycksallergi”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Genom att bära keps dämpas en del starka synintryck från till exempel lysrör och barnet kan bättre koncentrera sig och får mer energi över att klara både skolarbetet och det sociala samspelet.

I en enkät gjord av SVT svarar glädjande nog en majoritet av skolorna i landet att de inte har några keps- och mössregler. Flera skolor svarar att de haft förbud, men att det tagits bort. En förändring i synsätt har skett där kepsen eller luvan nu snarare ses som ett hjälpmedel – ett sätt att skärma av störande ljud och ljus, till exempel för elever med autism eller adhd. Vi hoppas att alla skolor ställer sig bakom alla elevers rätt till undervisning och förstår att en keps kan vara avgörande för att vissa elever ska klara av skoldagen.

Numera finns även en kepsrörelse ”Rör inte min keps” som sprids på sociala medier under hashtaggen #rörinteminkeps. Det är pedagoger och psykologer som driver kampanjen för att öka kunskapen om kepsen som hjälpmedel.

Föreningen Attention-Uddevalla med omnejd