Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att jämföra Sverige med Tjeckien

Det kan vara intressant att jämföra pågående förberedelse till coronavirusepidemi i länder, som har samma mängd av invånare (tio miljoner). Så här såg Tjeckiens åtgärder ut för att minska spridning av coronavirusepidemi torsdagen 12 mars.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige och Tjeckien har liknande förutsättningar vad gäller it-tätheten och allmän användning, samt hyggligt fungerande sjukvård. I dag har Tjeckien 98 bekräftade fall av coronavirus och inget dödsfall. Spridning av infekterade var mestadels från Italien, mindre från Kina. Endast en inhemsk infekterad patient som är taxichaufför i Prag. Största skillnaden i våra ögon är saklig personlig information på högsta nivå.

Vi har fördelen att kunna bedöma informationen från landet då vi båda är pensionerade läkare med praktik från både Tjeckien och arbete i Sverige sedan 1969.

Premiärministern samt de med viktigaste ministrarna svarar varje dag i direktsändning i tv med förklaring av nödvändiga åtgärder och beskrivning av läget med nya fall, plats var de har blivit smittade och läget för de svårast sjuka. Endast två patienter behöver respiratorhjälp. Utvalda frågor och farhågor besvaras.

Vi här i Sverige blev informerade om antalet sjukhus med respiratorer – över 3 000 med överföring till infektionsavdelningar vid behov. Antalet personliga respiratorer – munskydd byggda med nanofiber, det enda som skyddar mot virusinfektion, som tillverkas på flera ställen i Tjeckien, är 200 000 disponibla. Dessa får ej säljas till allmänheten. Vanliga munskydd som inte skyddar mot infektion men minskar spridning, i tillräcklig mängd men får ej exporteras – två miljoner finns i beredskap.

Alla tjecker på utlandssemestrar uppmanades av premiärminister att återvända hem. Alla 16 000 turister från mestadels skidorter i Italien, kontrolleras vid gränsövergångar, som är väl utrustade med tält, polisen som informerar, brandkåren som sköter kontroller och armé som hjälper. Alla 16 000 sätts i 14 dagars karantän med sjukskrivning – nya blanketter redan tryckta. Vid hemkomsten telefonkontakt med sin allmänläkare som beslutar om eventuell provtagning, som utförs av speciella ambulanser, annars obligatorisk hemkarantän med logiska föreskrifter. Höga böter upp till en miljon svenska kronor om detta inte följs.

Tjeckien var först att stoppa alla flyg från riskländer. Inne i landet gäller förbud av alla samlingar med mer än 30 personer, stängning av teater, konsert, museer, biografer, slott, sport- och gymanläggningar. Restauranger och barer stänger efter klockan 20.00. Alla skolor och universitet stängda. Undervisningen från grundskolor via it-kanaler. Från om med 14 mars blir det inreseförbud för alla turister från infekterande länder. Fotboll och hockeyserier avslutade. Bussar får ej passera gränser. Endast bilar och lastbilar på elva kontrollerade gränsövergångar blir tillåtna. Landet anses vara i nödläge, parlamentet godkände detta.

Vid dagens kvällssändningar informerade premiärministern i tv om 14 nya fall, sjukvårdsministern bekräftade och konstaterade att hittills är det inte säkert om alla smittades utomlands. Premiärministern uppmanade att trots, att antalet sjuka har gått över 100 totalt, är det ingen anledning till hamstring. Lovar att det aldrig blir fråga om stängning av mataffärer och apotek.

Alena Novak

pediater

Petr Novak

allmänläkare