Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Att producera mer drivmedel i Sverige strategiskt smart

Replik på "Moderaterna vill sänka priset med fem kronor litern".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

När Putins krigsföring driver upp drivmedelspriserna är det viktigt med åtgärder. Åtgärder som fungerar både på kort och lång sikt och som faktiskt gör oss mindre beroende av den ryska oljan. Där fallerar i dag flera partier. En ohelig allians från ytterkanterna SD och V, tillsammans med M och KD föreslår nu inte bara att skatten på drivmedel sänks, utan miljöambitionerna ska skrotas.

I det tuffa läge hushåll och företag nu är i, är det för oss i Centerpartiet en självklarhet att hjälpa till. Skatten på diesel, speciellt den förnybara, måste sänkas. Reseavdraget behöver höjas och få ett ökat landsbygdsfokus och åkerier och gröna näringar behöver få lättnader för att ta sig igenom den värsta krisen. Idag är ungefär 30 procent av den diesel som tankas förnybar. Reduktionsplikten som reglerar det har av Moderaterna kallats ett av de viktigaste styrmedlen för klimatomställning vi har och Klimatpolitiska rådet pekar ut den som helt avgörande.

Trots att sju av åtta partier röstade för nivåerna så sent som i höstas har nu flera partier kovänt. Det är inte bara skadligt för klimatet att sänka ambitionen, det skulle också riskera tusentals jobb i Sverige, samtidigt som Putin kommer skratta hela vägen till banken. Att minska miljöambitionen betyder nämligen i praktiken att vi ska köra på än mer fossil råvara. Istället för slakteriavfall och skogsrester blir det mer råolja. Råolja som produceras av länder som Ryssland, Saudiarabien, Venezuela och andra länder vi verkligen inte vill sponsra med våra pengar.

Det betyder också att de mångmiljardinvesteringar som nu görs i ökad produktion av förnybara drivmedel i Sverige skulle gå om intet. Jobb som förloras, många gånger på landsbygden och stärkt konkurrenskraft för de gröna näringarna som nu går på knäna. När världsmarknadspriset på råolja skenar visar det dessutom att mer fossilt inte självklart är en ekonomisk fördel. Dessutom är självförsörjning och beredskap avgörande i tider av kris. Att då producera mer drivmedel i Sverige vore strategiskt smart.

Regeringen har utlovat stöd, men det räcker inte. Vi ser att det behöver göras betydligt mer. Inför nästa vinter måste direktverkande el och dåligt isolerade hus ha rustats upp genom ett stöd för energieffektivisering som vi vill införa. Mer stöd till den viktiga biodrivmedelsproduktionen, så volymerna kan öka och priserna sänkas. Vi vill också se sänkt skatt på drivmedel, utan att slänga ut miljöambitionerna. Så klarar vi både konkurrenskraften, säkerheten och klimatomställningen.

Mats Andersson,

Centerpartiet i Vänersborgs kommun

Morgan E Andersson,

Centerpartiet i Melleruds kommun

Rikard Nordin,

Energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet