Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

Att vitaminer stärker immunförsvaret är ingen myt

Den 9 september kunde vi i TTELA läsa om att "coronamyterna lever sitt eget liv i sociala medier".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag håller med om att man inte ska tro på allt som finns att läsa.

"Finns det någonting man kan göra själv för att förebygga eller lindra en infektion?", frågar reportern och syftar då på covid-19. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, svarar: "Inte i form av läkemedel. Vitaminer och annat hjälper inte heller."

Påståendet att vitaminer och annat inte skulle hjälpa är helt felaktigt. Jag gjorde en snabb koll på 1177. Det forumet borde väl vara seriöst och inte räknas till de sociala medierna? Där står att läsa om immunförsvaret:

"För att immunförsvaret ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att äta varierad och näringsrik mat." Och med näringsrik mat menas givetvis att den ska innehålla vitaminer. Även mineraler och fiberinnehåll spelar stor roll för immunförsvaret.

Andra saker som är bra för immunförsvaret är fysisk aktivitet och tillräckligt med sömn och vila. Så visst finns det mycket man kan göra för att stärka immunförsvaret och förebygga infektioner.

KN