Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Avloppet kan sprida virus via smådroppar med skit

En ingenjör jag känner nämnde en gång att han frågat en sjukhusinrättning, som hade problem med vinterkräksjukan, om de höll efter golvbrunnarna. Det kan låta som en dum fråga, men golvbrunnar torkar ibland ut för att de inte används eller för att de sprungit läck.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I ett avlopp snurrar avföring runt med vatten och det bildas då vad den medicinska tidskriften Lancet kallar "sewage-associated faecal droplets", det vill säga på ren svenska: smådroppar med skit. I en byggnad med starkt fläktsystem och otäta avlopp kan sådana droppar sugas ut i lokalerna, med påföljd att smitta kan spridas. Det är givetvis särskilt olyckligt i ett sjukhus, men alla offentliga lokaler där många personer rör sig bör givetvis se till att avloppssystemet är tätt.

Dåliga avlopp sprider inte bara droppar med vinterkräksjuka, det misstänks även att Coronaviruset SARS spreds via ett bristfälligt avloppssystem i Hong Kong.

Luktar det avlopp så är något fel, svårare än så är det inte. Men en del fäster sig inte vid det. Till exempel har jag vid två skilda tillfällen påpekat för personal vid en av Trollhättans största sportanläggningar att det luktar avlopp i en av lokalerna. Förhoppningsvis har personalen efter mitt senaste påpekande gjort något åt saken.

Dag Kihlman