Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ungdomar idag kollar på sin mobil hela 300 gånger, att åtskilliga timmar per dag läggs på sociala medier, att det sociala samtalet dött ut är varningsignaler, uttrycker skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT
Att ungdomar idag kollar på sin mobil hela 300 gånger, att åtskilliga timmar per dag läggs på sociala medier, att det sociala samtalet dött ut är varningsignaler, uttrycker skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Börja prata med varandra istället

Var inte vi alla gladare innan social media och smarttelefoner existerade i våra liv? Mycket tyder på det. Att ungdomar idag kollar på sin mobil hela 300 gånger, att åtskilliga timmar per dag läggs på sociala medier, att det sociala samtalet dött ut, borde för den förnuftiga vara tydliga varningssignaler.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det här fenomenet existerade inte för 15 år sedan. Med andra ord: En genomgripande samhällsförändring på kort tid utan vidare analys. En sak vet vi dock. Sociala medier och smarttelefoner är tydligt beroendeframkallande. När du får en tumme upp eller en kommentar, frigör kroppen dopamin, samma hormon som gör att tobak, alkohol och spel om pengar känns bra.

Det innebär att det är oerhört beroendeframkallande. Därför kan du inte låta bli telefonen. Därför kan du inte slita dig från sociala medier. Du spenderar din tid på att ge din information till internetföretag som profiterar på din ensamhet och vilja att få lite bekräftelse och känna sig som en del av en gemenskap. Idag är också tålamodet och koncentrationsförmågan oerhört nedsatt jämfört med för femton år sedan. Om du nu orkat läsa ända hit har du sannolikt högre koncentrationsförmåga än ungdomssnittet. Vad göra?

Det vettiga att göra är att helt koppla bort sig från sociala medier, eller åtminstone bara använda chattfunktionen, då denna kan vara till nytta. Att "lägga ut" bilder och skrolla i flöden gör bara ditt liv mer tomt. Jag är övertygad om att det hade varit en bra bit på vägen för att få ett bättre liv. Låt oss börja prata med varandra istället!

Studierektorn