Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Den totalt skadeskjutna arbetsförmedlingen som vi nu ser, är ett resultat av åtta år med socialdemokratisk regering", uttrycker skribenten. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Bara arbete bygger Sverige, motsatsen urholkar

Svar på "Bidragstak skulle ha marginella effekter på arbetslösheten".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Albert Einstein är fantastisk och hans teori om galenskapen i att göra samma sak om och om igen och samtidigt bli överraskad över att utfallet inte blir något nytt – det tycker jag du ska fortsätta att predika. Men kanske istället inom ditt eget parti som nu styrt den här stan i mer än 100 år.

Ihåligheten i mina argument kring bidragstak, skattelättnad och kvalificering till välfärdssystemet – som drivkrafter och ökad vilja att arbeta, nja. Jag menar att du nog inte behöver gå så mycket längre än till dig själv för att bekräfta hur pass ihåliga eller ej – argumenten är. Vilket låter mest lockande tycker du själv?

1) Att gå till jobbet med mindre eller lika lön som om du inte gick till jobbet alls. Eller stanna hemma mot samma ekonomiska ersättning?

Svar: Hög sannolikhet att du, jag och andra valt att stanna hemma. Ett bidragstak hade däremot kunnat öka chansen att majoriteten, inklusive jag själv, gjort ett annat val.

2) Att gå till jobbet eftersom du vet att du tjänar bättre på det än att stanna hemma och också, på sikt, får ta del av flertalet fördelar som välfärdssystemet kan ge, såsom pension, tillgång till gratis fortbildning, äldreomsorg eller tandvårdsreform. Eller att stanna hemma mot samma ekonomiska ersättning och fördelaktiga tillgång till välfärdssystemet?

Svar: Hög sannolikhet att du, jag och andra valt att stanna hemma. En successiv kvalificering till välfärdssystemet hade däremot kunnat stärka mig i minsträvan efter jobb.

3) Att gå till jobbet på ett extra övertidspass eller att kanske arbeta extra under din studietid för att tjäna ihop den slanten som behövs för att själv kunna köpa ditt första boende? Eller att låta bli detta, eftersom du ändå inte får behålla någon särskilt stor andel av extrapengarna utan istället drabbas av restskatt i slutet på terminen för överskjutande timmar?

Svar: Hög sannolikhet att du, jag och andra valt att stanna hemma framför ett extrapass eller exempelvis extraarbete vid sidan av studietid. Således hade dock skattesänkning som ökat min möjlighet att kunna förvärva min första lägenhet eller unna mig en semestervecka under sommaren när alla andra är lediga, faktiskt kunnat bidra till ökad vilja att arbeta.

Och en avslutande sak gällande SSU ordförandes nytänkande förslag om att införa ”avdragstak”.

När du börjar betala värnskatt, ränta på dina bolån, gör avdrag för dina rotrenoveringar, tvingas deklarera din gratis parkering utanför jobbet eller uppge dina tågpendlingskostnader till jobbet, senast inköpta arbetsskor som grund för skatteförmån, ja, då är jag säker på att du också inser att det du föreslår, ett avdragstak, redan finns och funnits under ett helt sekel eller mer. I alla tänkbara kreativa färger, former och oönskade falanger.

Ps. Den totalt skadeskjutna arbetsförmedlingen som vi nu ser, är ett resultat av åtta år med socialdemokratisk regering. Inte en moderatledd. Jag tror du glömde den detaljen.

Jennie Bergius Eriksson (m)