Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Katarina Berg
Bild: Katarina Berg

Barnen äter mer skolmat då maten hemma inte räcker till

Att barn äter mycket i skolan är naturligtvis någonting bra. Men i det här fallet, och den situationen vi befinner oss i just nu, är det illavarslande, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Under hösten har vi fått in flertalet rapporter om att barn runt om i landet äter mer i skolbespisningen. Framförallt på fredagar innan helgen och på måndagar när man kommer tillbaka till skolan efter helgen. Troligen beror detta på att man inte har tillräckligt mycket mat i hemmet.

Att barn äter mycket i skolan är naturligtvis någonting bra. Men i det här fallet, och den situationen vi befinner oss i just nu, är det illavarslande. Risken att maten tar slut finns alltid närvarande, alternativt att skolorna måste minska på portionerna. Detta är något vi måste undvika.

Uppgivna föräldrar och elever har i såväl TTELA som på sociala medier protesterat mot att maten i Trollhättan stads för- och grundskolor inte räcker till. De beskriver situationen i matbespisningen som mycket ansträngd när elever inte får möjligheten att äta sig mätta, och att detta påverkar elevernas prestation men också personalens och elevernas arbetsmiljö.

På kommunfullmäktige 27 februari ställde vi socialdemokrater därför en fråga till kommunstyrelsens ordförande, Peter Eriksson (M), om han var villig att göra något åt situationen. Vi menar att det är akut eftersom maten har tagit slut på flera skolor i kommunen, även efter debatten vi hade med Peter. Hans svar var att man hade skjutit till pengar, och det är naturligtvis bra, men samtidigt konstaterar vi att det är långt ifrån tillräckligt.

I och med att M, C och KD, med stöd av SD, fick igenom sin budget för 2023 kommer serviceförvaltningen, som har hand om ekonomin för skolmaten, gå back med flera miljoner kronor. Sådan är verkligheten med deras budget. Det innebär förmodligen att fler barn kommer gå utan mat om inte något görs här och nu.

Dessutom är det rätt magstarkt av Eriksson (M) att skryta om att man satsar, i detta fallet nio miljoner kronor, när serviceförvaltningen menar att man behöver 20 miljoner för att inte behöva dra ned ännu mer. Ordet “satsning” har tydligen en annan betydelse enligt den styrande minoriteten. För oss innebär det här fortfarande en besparing på elva (!) miljoner kronor.

Vi socialdemokrater är beredda att skjuta till mer pengar om det behövs, samtidigt som vi är beredda att se över andra insatser för att fler barn ska kunna äta sig mätta och känna sig trygga i skolan.

Det är dags att den styrande minoriteten tar sitt ansvar och börjar agera, och det är nu!

Elliot Blixt (S),

ledamot kommunfullmäktige