Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ronny B Nilsson
Bild: Ronny B Nilsson

Barnen behöver skyddas av svenska lagar

För halvannat år sedan trädde nya lagar i kraft mot äktenskap med underåriga barn. Bland annat kan i annat land tillåtna ingångna äktenskap med minderårig, tvångsupplösas av svensk myndighet. Vi liberaler uttryckte vår glädje.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men jag fick på pälsen av många. Både av dem som försvarade kulturella skillnader mellan klassisk svenska och andra i synen på sex och äktenskap med små barn. Men också att det var ett för hårt ingrepp mot yngre flickor som drömde om en pojkvän. Jag argumenterade emot då, som nu.

Vi noterar nu ytterligare en framgång för liberal politik som ett resultat av januariavtalet. För att täppa till hål i lagstiftningen, som skulle göra det möjligt att föra ut en svensk flicka till annat land för att giftas bort, och acceptera att hon inte kommer tillbaka till Sverige, då ju hennes äktenskap i så fall upplöses, så infördes nu den 1 juli en regel om utreseförbud. Kommuners socialnämnder kan besluta om utreseförbud om man misstänker att det finns en akut risk att ett barn förs utomlands för att ingå tvångsäktenskap eller könsstympas.

Utreseförbundet gäller det barn som riskerar att föras utomlands och kan utfärdas även om barnet själv inte motsätter sig resan. Lagändringen gör också att man kan stoppa utfärdande av pass till barnet eller dra tillbaka utfärdade pass.

Redan nu har förvaltningsrätten i Göteborg fastställt ett sådant utreseförbud för en flicka i Västsverige. Trycket är hårt redan efter en månad också på andra förvaltningsrätter runt om i landet.

Detta visar på behovet av att täppa till hålet, och verkligen skydda barnen mot föräldrars och släktklaners idéer om fortsatt brott mot svenska lagar. Detta är även ett kraftfullt uttryck för att vi liberaler tar det svåra komplexet med att Barnkonventionen förvandlats till svensk lag, på fullt allvar. Det är med stor tillfredsställelse jag noterar att svensk lag tillämpas i Sverige, och lagens tillämpning kan man inte komma undan genom att försöka ta sig till ett annat land.

Kommunens socialnämnd har med den nya lagen ett stort ansvar, både att ta ett barns uppgifter på allvar, att upptäcka och att besluta, och att till förvaltningsrätten anmäla den information som kommer fram. När förhoppningsvis det politiska arbetet kommer igång igen under hösten, vore det en framgång om nämndens ordförande i Trollhättan kunde redovisa om det funnits några fall i Trollhättan så långt.

Anders Castberger (L)

gruppledare