Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Barnen inte viktig grupp ur smittspridningssynpunkt

Replik
Svar på "Hur ska föräldrar till en tolvåring kunna fatta ett beslut?".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Instämmer till fullo med Rune Lanestrands insändare. Vaccin från 12 år – mot vetenskap och beprövad erfarenhet. I en artikel i läkartidningen 21 september 2021, kritiserar 24 läkare beslutet att barn ner till 12 år erbjuds vaccination. De skriver att samtliga coronavacciner har ett villkorat godkännande. Läkemedelsföretagen har fram till årsskiftet 2022 – 2023 på sig att visa att vaccinerna håller vad de lovar. De kanske i slutändan inte ens blir godkända.

Enligt de 24 läkarna är det framför allt antalet fall av hjärtmuskel - och hjärtsäcksinflammation som är oroande, men även rapporter om autoimmuna sjukdomar samt potentiellt negativa effekter på livmoderutveckling och fertilitet. De menar vidare att det är stor skillnad på att vaccinera en 70-åring och en 12-åring, vars immunologiska och neurologiska system fortfarande utvecklas.

Den amerikanska barnläkaren och vaccinexperten Angelina Farella säger att vi inte kan utvärdera barn som små vuxna. Långtidscovid MIS – C multiinflammatoriskt syndrom hos barn, sägs ha ökat och ska vara en anledning till vaccinationerna.

Överläkaren på infektionskliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset Daniel Bremell säger att det inte stämmer. I så fall skulle vi ha sett dem här och det har vi inte gjort.

Distriktsläkaren Hanna Åsberg som är en av grundarna till Bota Sverige, säger i en intervju att det förekommer att rektorer bjuder in 12-åringar till vaccination, där de skriver att barnet inte behöver ha föräldrarnas samtycke. Åsberg säger att detta är djupt oetiskt. Hon säger att risken för barn att få svår covid eller att dö i covid är extremt liten. Hon hänvisar till forskningsunderlag som visar att de inte är en viktig grupp i smittspridningssynpunkt.

Det har sagts att man gör en mognadsbedömning av barnet, före vaccination för att vårdnadshavaren inte ska behöva lämna samtycke. Åsberg säger att det vid vaccinationerna är en löpandebandprincip. Det går väldigt fort. Hur kan man då göra en mognadsbedömning?

Hon säger också att om en rektor eller lärare underlättar processen om att erbjuda injektion till barnen/ungdomarna, ligger det också ett personligt ansvar på dessa lärare och rektorer, vilket många av dem inte är medvetna om.

Enligt Åsberg står det I grundlagen att lärare och rektorer ska hålla sig neutrala. De har inte någon rätt att påverka eleverna till sådana här saker. Hur ska ett barn som inte vill låta sig injiceras klara att stå emot grupptrycket från kamrater och lärare?

MKH