Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Barnen offras på politikens altare!

I ett försök att visa handlingskraft har styret i Trollhättan trumfat igenom en åtgärd mot vad man kallar ”skolsegregation”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Man har lagt ner ett antal skolor i "utsatta områden" och bussar elever till andra områden där skolorna tidigare uppvisat bättre resultat. Allt i syfte att lyfta dessa från andra områden kommande elevers resultat.

Detta är en kostsam (politisk) åtgärd som provats i andra städer i Sverige. Mig veterligen har forskningen inte någonstans kunnat konstatera några positiva effekter vad gäller resultat. Snarare tvärt om. (Referens exempelvis Vivallaskolan i Örebro och ”Nyköpingsmodellen”). Och det kan man förstå: Att ta individer ur sin invanda miljö där man tvingas konkurrera på olika villkor kommer näppeligen att öka motivationen. ”Högpresterande” elever saktas ner och ”lågpresterande” elever lyfter inte. Det är bara ett önsketänkande från mindre vetande politiker som försöker visa vilka framåtsträvande/progressiva individer man är.

Grundproblemet är att man under många år stoppat in elever utan relevanta språkkunskaper, studiemetodik med mera i ett skolsystem som inte är utformat för detta. Plan/konsekvensanalyser/har lyst med sin frånvaro! I stället för att koncentrera elever med speciella behov och förse denna institution med relevanta medel så gör man tvärtom.

Våra barn och barnbarn får nu lida för en inkompetent politik och räkningen kommer i slutändan bli stor. Mycket stor....

Svensson