Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Behövs mindre av illa planerade utspel

Replik
Svar på Integration: alla behövs, 2 juli

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Väl formulerade tankar av Marie Dahlin och Bo Carlsson. Inte mycket att invända egentligen. Om det inte vore dessa två punkter: Alla partier delar inte uppfattningen att vi bör välkomna invandrare i Vänersborg. Ett parti attraherar väljare genom klara uttalanden: ”Inte här hos oss, sök er någon annanstans!” Då finns inte förutsättningen att med ”alla” mena alla. Alla som vill vara med om det goda samtalet, alla som vill göra sin insats, alla som inte gör skillnad mellan dem och vi. Då är det rätt.

Det andra: Hur gör vi? Jag noterar att Marie Dahlin och Bo Carlsson avstår från att nämna den ”sociala inkluderingspotten”. Deras insändare är välgörande genomtänkt. I motsats till det som annars utmärker kommunledningens handlande: återkommande skott från höften, spontana infall, dåligt förankrade förslag. Hela budgetarbetet sabbades av beslutsförslaget om den sociala inkluderingspotten. Eniga nämnder inklusive ordförande från kommunledningens partier sade nej. Fortfarande finns dock förslaget, med endast sju av femton ledamöter från kommunstyrelsen bakom tanken. Efter sommaren startar budgetarbetet med ett nytt försök att lägga grunden för vidare utveckling av allt som behöver göras i Vänersborg.

Det behövs mindre av plötsliga ryck och illa planerade utspel, mer av samtal och säker grund för gemensamma beslut. Insändaren tyder på insikt. Jag räknar med att som ålderspresident välkomna nya fullmäktige 24 oktober till sitt första sammanträde. Tänk om vi ”alla” som vill så mycket för Vänersborg får komma igång utan att hindras av kvarvarande surdegar. Ett steg till, tack!

Lutz Rininsland

Vänsterpartiet