Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Tobias Lundgren / TT

Behandling är bättre än förvaring

Det finns en lag i Sverige som heter Lagen om särskild vård av missbrukare (LVM). Låter väldigt bra men är tyvärr bara tomma ord.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Placerades själv på ett så kallat LVM-hem i vintras och blev kvar i sex månader. Döm om min förvåning när det helt saknades vård på hemmet. Det var enbart förvaring. Allt var låst utom toalett och duschrum som saknade lås. Personalen medgav att det enbart var just förvaring och ingen vård. Deras uppgift var att hålla oss intagna nyktra och drogfria under ett halvår. Till vilken nytta?

Utan vård och med missbruk sedan länge är det nästintill omöjligt att ändra livet när man till slut "släpps fri". Då kommer man hem och oftast är inget förändrat. Det är mycket lätt att hantera svårigheter som tidigare - ta olika substanser för att klara dessa. För detta betalar kommunen cirka 5.000 kronor per dygn. Med andra ord cirka en halv miljon. Som sagt låter det som något bra men med facit i hand fungerar det inte alls så.

Antingen kunde kommunen satsa på behandlingshem där man får lära sig hantera sina problem samt förhoppningsvis får riktig motivation när man blir medveten om hur negativa konsekvenser alltid följer med ett missbruk. Men ett missbruk går inte att behandla utan att också behandla orsaken till detta. Ett behandlingshem som är till större nytta än ett LVM-hem kostar ofta mindre än hälften än det senare nämnda. Borde inte kommunen förstå det och använda den andra hälften till exempelvis bättre skolor, äldreomsorg etcetera?

Viktoria Prost