Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Betonghäckarnas marknad inom Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen (VGR) har i särklass mest regionpolitiker 744 stycken, uttrycker skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Uppdrag granskning har nyligen i tre program belyst den svenska sjukvården. Här framkom bland annat:

• Västra Götalandsregionen (VGR) har i särklass mest regionpolitiker 744 stycken följt av Stockholms 436 stycken.

• Få visste vilka som var regionpolitiker.

• Regionerna är självbestämmande och har beskattningsrätt.

• Det var små skillnader mellan de olika partiernas program.

• 54 olika mått sammanställdes för att jämföra hur väl sjukvården lyckats i de 21 regionerna. VGR hamnade bland de sämsta. Ingen merit även om jämförelsetalen kan diskuteras. I januari 2019 tillsatte VGR en beredning för att bland anant revidera den politiska organisationen. Styrgrupp var politiker från samtliga partier.

I beredningens problembeskrivning angavs bland annat:

– Komplex styrning med många beslutsnivåer, många aktörer och dålig transparens leder till otydlighet om vem som bär ansvaret.

– När det är otydligt hur ansvar och mandat fördelar sig mellan politik och tjänstepersoner frodas missförstånd.

– De politiska besluten är inte alltid de mest rationella besluten som fattas. Istället är det summan av ett antal avvägningar mellan olika intressen och aspekter. Det måste finnas en tjänstemannarespekt för det.

Resultatet överraskade inte när politiker granskar sig själva. Man behåller en orationell beslutsorganisation. En rimlig tolkning är att politikerna inte ser till vårdens bästa och löser problemen utan mer till att behålla sina uppdrag. Detta kan väl närmast beskrivas som politisk nepotism. Vad är då nackdelen med för många politiker? Förutom kostnaden finns risk för att politikerna blir mer operativa och skapar administrativt merarbete. Ju fler kockar desto sämre soppa.

De styrande med Jonny Magnusson (m), ordförande och Helena Eliasson (s) vice ordförande i regionstyrelsen med flera tar inte tag i problemen trots kritik och en klarsynt problembeskrivning. Ett lågvattenmärke för våra ledande politiker. Vid regionvalet kommer jag i protest att stryka de tre första namnen på min valsedel. Gör de inte sitt jobb ska de inte sitta kvar.

Skulle uppskatta att före valet få veta de olika partiernas tankar om antalet förtroendevalda politiker i VGR och det otydliga ledarskapet.

Jan Fager