Betydligt fler kan säga namnet på sin frisör än på sin läkare

Att som sjuk komma i kontakt med en läkare kan vara en enorm utmaning, menar debattörer.

ANNONS
|

En personlig husläkare som känner oss vid namn. Arbetsplatser i sjukvården med tid för patienter och för eftertanke. Idag är det inte alltid så det fungerar. På sina håll snarare tvärtom: Att som sjuk komma i kontakt med en läkare kan vara en enorm utmaning. Den svenska sjukvården kan idag vara alldeles för svår att nå, oavsett om det är hemifrån eller på den lokala vårdcentralen. När vi väl kommer i kontakt med en läkare och får vårt vårdbehov fastställt kan kön till den vård vi behöver vara olagligt lång.

Det är mer än fyrtio år sedan Liberalerna, då Folkpartiet, lanserade ”husläkarna”. När den reformen införts fanns under en tid en fast, personlig läkarkontakt inom räckhåll. Men sedan en (S)-regering avskaffat husläkarlagen vände kurvan neråt. I dag kan betydligt fler säga namnet på sin frisör än på sin läkare. Därför är det helt avgörande att Liberalernas husläkarreform nu blir regeringspolitik.

ANNONS

För erfarenheter från vår granne Norge är omöjliga att blunda för. Där finns kontinuiteten och relationerna med sjukvården. Ingen frustration över att återkommande behöva förklara sin sjukdomshistoria, vilka mediciner man tar och så vidare. Jämförelser visar att akutbesöken är 30 procent färre och dödligheten 25 procent lägre. För många av oss löser en husläkarreform med andra ord stora irritationsmoment, men för den som lider av flera kroniska sjukdomar eller har skör hälsa innebär reformen att oro och risker byts mot liv och livskvalitet.

Årets statsbudget konstaterar något avgörande: Rätten till en personlig läkarkontakt måste säkras och primärvården ska bli trygg i hela landet. Oavsett var i landet vi bor ska vi alla kunna få hjälp utformad efter just oss. En satsning på personlig kontakt är inte bara en satsning för tryggare, mer mänsklig sjukvård just där och då. När husläkaren får tid och möjlighet att vara ett nav i patientens vård skapas mer trivsamma arbetsplatser där kollegor i alla professioner trivs och stannar kvar, där kontakterna med specialistvården förbättras och hela vårdkedjor blir starkare.

Regeringen miljardsatsar även på sjukhusvården - långsiktiga resurser att bemanna fler vårdplatser innebär en förstärkning av både patientsäkerhet och arbetsmiljö på landets sjukhus. Att satsningarna är just långsiktiga skapar arbetsro för alla de som arbetar i vården.

ANNONS

Äntligen en husläkarreform för trygg vård med personliga relationer. Äntligen arbetsplatser i sjukvården med tid för patienter och för eftertanke. Vi liberaler är stolta över att många års slit nu tagit sig in i statens budget. Det är vårt nyårslöfte att hålla hårt i reformarbetet hela vägen - ända till dess den är varje människas verklighet.

Lina Nordquist (L)

Sjukvårdspolitisk talesperson

Pär Lundqvist (L)

Regionråd

ANNONS