Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Keith Virgo
Bild: Keith Virgo

Betydligt kraftfullare faktorer än koldioxidutsläppen påverkar klimatet

Replik
Svar till Robert Zackrisson 17 augusti och Sverker 19 augusti.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kännetecknande för Robert Zackrissons (Z) repliker är att han i brist på fakta försöker förlöjliga meningsmotståndaren. Denna gång “skapar” han en Titanicmetafor med mig i en fånig roll. Tydligen gör han detta eftersom han inte har någon faktabaserad kritik att visa upp. Klimatalarmismen verkar ha blivit en pseudoreligion för honom där FN:s klimatpanel IPCC:s förkunnelse blint ska anammas. Z har blivit manipulerad av IPCC och dess anhängare att gå på det retoriska greppet att det finns personer som förnekar klimatet. Rent nonsens! Vem kan förneka klimatet. Det vore ju som att förneka månen. Däremot är vi ganska många som har en hel del frågetecken för IPCC:s domedagsprofetior. Men det får man inte ha, det är inte politiskt korrekt.

Signaturen “Sverker” vågar bara kritisera anonymt. Kanske därför att han anar att han inte riktigt begriper vad han skriver om, vilket han uppenbarligen inte gör. När jag den 2 augusti påstod att koldioxidutsläpp orsakade av fossil förbränning inte har någon nämnvärd klimatpåverkan menar Sverker att “han kryddar sina inlägg med detaljer gällande olika spektralband. Detta görs sannolikt för att han tror att det ökar läsarens tilltro till hans slutsats”. Helt barockt! Uppgifterna om spektralbandens betydelse i sammanhanget var ju för att med vetenskapliga fakta belysa slutsatsen att våra koldioxidutsläpp har mycket liten betydelse för klimatet. Det handlade givetvis inte om att “krydda” någon flummig klimatslutsats vilket tydligen Sverker i brist på kunskap inbillade sig.

Sverker väljer att tro på IPCC:s dogmer (sällan faktabaserade), som bland annat säger att “Människans påverkan på klimatsystemet är uppenbar utifrån stigande halter av växthusgaser i atmosfären. Det är inte sant. De klart största växthusgaserna är vattenånga 20000 PPM (Parts Per Million) och koldioxid 400 PPM, sammanlagt 20400 PPM. Av dessa har människans fossila förbränning bidragit med endast 15 PPM (se för övrigt min insändare 10 augusti). Dylika fakta väljer IPCC bort.

Så som jordens klimat har skiftat genom åren verkar det högst sannolikt att det finns andra mycket kraftfullare faktorer än nuvarande koldioxidutsläpp som påverkar vårt klimat. Några av dessa kan vara jordbanans form, jordaxelns lutning, solens aktivitet samt kosmisk strålning. (Självklart måste vi ändå bort från kol och olja, för miljöns skull.)

Ingemar Vänerlöv

Klimatobservatör och klimatrealist