Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Bevara naturen är att bevara själen i Vänersborg

Jag sitter och fördjupar i mig i Vänersborgs översiktsplan och funderar på Vänersborgs ytter­områdens framtid. Blåsut, Mariedal, Onsjö med mera.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Trivsamma områden finns med närhet till natur och rekreation. Lekområden för barnen i förskola och skola finns det gott om. Eller ska jag säga fanns?

Nybyggnation i all ära, det behövs för att täcka ett behov av bostäder. Problemet är, att de natur­områden som finns/funnits lättillgängliga för Vänersborgarna verkar vara på väg att försvinna.

Boteredsskogen på Blåsut är redan borta, stor del av Mariedalskogen är redan borta och diverse mindre skogsområden har försvunnit till fördel för hus på närmare 200 kvadratmeter styck. Näst på tur är området Skaven som ska ge vika för fyrahundra bostäder? Jag trodde att Öxnered- samt Blåsutskolan redan var på bristningsgränsen, för visst är det barnfamiljer som främst flyttar in i ­nybyggda kvarter?

Dessvärre ser det inte bättre ut för Onsjöskogen, området längs med kanalen bortanför Hästängen, läser jag att 800 bostäder kan komma att byggas. Står det inte redan idag baracker på Onsjöskolan som inhyser elever?

Problemet när Vänersborgs kommun ska bygga nytt, är att det skövlas skog i mängder. Ingen skog sparas i de nya områdena, till rekreation, lek, skogs­löpning eller mountainbike. Skogsområden som varit tillför alla blir nu villaområden för några ­utvalda få.

En annan fråga man kan ställa är om Vänersborgs kommun lyssnar på kommunens invånare, hörde vi en enda positiv röst när man la fram förslaget att bygga nya bostäder i Mariedalskogen eller på Skaven? Inte vad jag har hört eller läst i alla fall. Ska inte kommunen verka för de invånare som redan bor i kommunen – Mariedal kommer aldrig mer att bli sig likt. Och troligtvis inte Skaven heller när skogs- och grävmaskiner gjort sitt.

Om nu stora delar av ­Onsjöskogen försvinner, vilka relativt stora skogsområden har vi då kvar i vår absoluta närhet? Inga. Om vi inte bor i Vargön, Brålanda eller Frändefors.

Jag känner stor maktlöshet när naturen i min närhet försvinner, natur som varit del av de bostads­områden vi växt upp i, som har varit en del av Vänersborg längre än någon av våra minnen sträcker sig. Bevarar vi naturen, så bevarar vi själen i Vänersborg.

Uppgiven