Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Bojkotta produkter med Arlas namn på

Den 29 januari sände Uppdrag granskning sitt reportage om Arlas mjölkproducent i någon norrlandsort.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Där är djurhållningen under all kritik. Magra och skadade mjölkkor får ligga i sin avföring och urin och matas med undermåligt foder. Men mjölkar gör de trots allt. Arla hämtar utan skrupler tiotusentals liter mjölk från gården för att bland annat tillverka Bregott i sin fantastiska Bregottfabrik. Några mjölkpaket av olika kvaliteter får de säkert också fram. Att grannar och anställda klagar till myndigheterna på undernärda djur gör ingen verkan. Självdöda och avlivade vuxna djur, och kalvar får ligga upp till två veckor helt öppet utanför ladugården. Detta är ett lagbrott som man kan åtalas för. Och varför gör man inte det då? Kommunens tillsyn, länsstyrelsens tillsyn, polisens tillsyn och inte minst Arlas huvudkontor gör ingen åtgärd.

LRF vill inte uttala sig om enskild person. Man har varit och besökt gården, men någon praktisk åtgärd har inte skett. När det ser ut som det gör på denna gård kan man inte dra ärendet i långbänk. Använd sunt förnuft och reagera. Ni ska veta att detta skapar tjänstemannaförakt. Vi konsumenter tror ju att djuren har det så bra som Arla vill framställa i sina reklamfilmer. Det har de säkert hos många mjölkbönder, men det räcker med ett dåligt exempel för att svärta ner hela branschen. Arla ville inte ens se den film som tagits inifrån ladugården, för man visste inte var filmen var tagen. Men åk då dit från ert fina kontor i Solna och kontrollera. Ta på stövlar och overall, ifall ni har någon. Det är er producent man talar om. Djuren kallas vardagligt för produktionsenheter. Det är ett bra namn för att inte tala om att det faktiskt är levande djur man hanterar.

Jag själv kommer under närmaste månaden att undvika alla produkter med Arlas namn på. Det kostar pengar för Arla ifall vi är tillräckligt många som gör på detta sätt. För om det drabbar deras ekonomi ska ni se att det blir åtgärder. Det är det enda språk stora företag förstår.

Jag uppmanar att alla vi mjölkkonsumenter protesterar på vårt vis. Köp av konkurrerande företag. Kanske även de har rötägg som leverantörer, men det har vi ju inte sett på Uppdrag granskning ännu.

Jag själv blir i alla fall bestört när jag ser hur verkligheten kan vara. Jag blir bestört när jag ser hur myndigheter blir lamslagna av att trassla in sig i alla paragraftecken de kan hitta i diverse lagparagrafer. Använd sunt förnuft och reagera!

Owe Ivarsson

Hasteröd