Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Bra tänkt VGR!

Glädjande att Västra Götalandsregionen gör en annan bedömning än FHM vad gäller vaccinering.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Självklart ska de som vårdar sjuka och äldre personer vaccineras först. Skälen är två. För det första ska vårdpersonal hållas friska så långt det någonsin går. Utan dem kan inte vård ges. För det andra är det inte de gamla och sjuka som är smittbärare. De rör sig inte uti samhället.

Det är i första hand personal som för in smittan på sjukhus och äldreboenden. Jag påstår inte att det är medvetet. (Jag bortser från besök och patienter på sjukhus med covid.) Tegnells argument att de äldre ska vaccineras först för att vi i Sverige - till skillnad från andra länder - har så många äldre som dött håller inte. De har dött därför att smitta har förts in på äldreboenden via personal eller i hemmen via hemtjänst.

Därför ska man förhindra smitta först och främst. Sen känns det osmakligt att börja med att ge gamla och sköra människor ett så nytt vaccin. För mig känns det som att de äldre får agera som ett gäng försökskaniner. Många vet nog inte riktigt vad som händer. (Ja, jag vet att vaccinen är testade och godkända).

PS. Och munskydd ska täcka både mun och näsa! Inga nerdragna varianter. Ni använder väl näsan för att andas in och ut luft? Eller är den avstängd när munskyddet sitter nere på hakan?

BM