Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Brukare i Trollhättan avlider av långvarig undernäring

I det forum, där tjänsteskrivelser från förvaltningschefen för omsorgsförvaltningen inom Trollhättans stad uppdragits presentera hur frågor rörande människors välbefinnande i fråga om kost och nutrition i förekommande fall ska vara ett primärt uppdrag, är det inte politikerna, som är en avgörande faktor att räknas med.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är fortfarande en förvaltningsfråga oavsett om det ligger direkt under KS eller som genom åren undanhållits transparens trots att medmänniskor drabbats av fullständig utarmning av mikronäringsämnen och total avsaknad av vederhäftig energibalans så att de, som kallas brukare, avlider på grund av extremt långvarig och utdragen undernäring.

Detta är inte något ledningen inom stadens omsorgsförvaltning eller den nya organisationen med KS som verkställande organ, med dess försvarande insändarskribent till ordförande, vill belysa och lyfta fram. Man anser att man inte kan tvinga någon att äta det som, oavsett om det med biståndsbeslut tillagas från centralkök eller från tillagningskök vid enheterna eller levereras fryst, kyld eller uppvärmd eller vakuumförpackad i centralkök eller i brukares hem.

Om Trollhättans stad fälls för sin uttalade passivitet att inte tvinga svältande brukare att inta erbjuden maträtt återstår att se. Men efter det att till och med Inspektionen för vård och omsorgs, Ivo:s egna utredare anmälts till Förvaltningsöverdomstolen för att vara synnerligen partiska i sin subjektiva granskning av hur Trollhättans stad sköter sin äldreomsorg, efter att två anmälningar till Ivo inte besvarats på ett adekvat och professionellt sätt av vare sig kommunstyrelse eller förvaltningsledning eller utskott och omsorgsnämnd, då personal i ledande ställning i förvaltningen uttrycker att hen behöver hjälp av Ivo att avstyra den enskildes rätt att påtala missförhållanden, så ligger nog inte svaret hos någon politiker eller någon ryggdunkande medmänniskas kreativa tankeverksamhet heller.

Svaret finns i förvaltningssystemet med de premisser och lagar som finns till buds för att tolkas så att "siffernissarna" kan tillgodogöra sig än mer positiva efterkalkyler, för att uppfylla det våra demokratiskt tillsatta folkvalda har att arbeta med så att kommuninvånarna oavsett vem ska kunna erbjudas den omsorg de enligt inte minst socialtjänstlagen bör, kan eller ska erhålla för att leva ett så fullvärdigt och självständigt liv som möjligt jämte de föresatser som den visionära stadens förespråkare anser sig vara stolta över.

Dennis Haglund