Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Bygg slussarna på fakta

Som bekant är slussarna i Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg strax uttjänta och nya behöver byggas. Precis så som tidigare skett i historien, med den fantastiska slussmiljö som vi idag kan se som resultat.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Detta projekt är ett av de största byggprojekt som gjorts i vårt område med en budget på tre miljarder. En nationell angelägenhet som skall säkra Vänersjöfarten som fraktar cirka 2 miljoner ton gods per år. Omräknat i lastbilar motsvarar det 60 000. Men också givetvis för att klara av båtturismen.

Trollhättans kommun har ända sedan beskedet om att nya slussar behöver byggas, haft flera möten med Trafikverket. Tidplan, sträckning, påverkan på befintlig bebyggelse, breddning av trafikkanalen, kulturmiljö med mera har varit aktuella frågeställningar. Men dock som frågor utan beredda svar, eftersom slutsatsen av de färdiga utredningarna ej ännu presenterats. Denna är det många som väntar på eftersom den nya dragningen påverkar hus och hem för många och där ovissheten skapar både oro men också rent ekonomiska bekymmer.

Utredningarna borde ligga till grund för ett så väl avvägt beslut som möjligt när startskottet, spadtaget eller sprängsalvan går av stapeln.

Det märkliga som nu sker i Trollhättan är att det styrande Socialdemokratiska partiets ledning redan bestämt sig. De vet redan var den nya slussleden ska gå, med tydliga direktiv till tjänstemännen. Deras ställningstagande innebär helt sonika att flera hus och hem i Skoftebyn måste rivas, oavsett notan och graden av projektets komplexitet. Detta alltså oaktat vad Trafikverkets utredningar ger vid handen.

Rimligt vore att beslutet om var den nya slussleden ska dras baserat på ett gediget faktaunderlag och inte några få politikers subjektiva tyckanden. Allt annat är oprofessionellt men kanske inte helt oväntat av styret i Trollhättan. Tydligen verkar tyckandet i denna fråga hänga ihop med var man själv har sin hemadress.

Peter Eriksson (M)

oppositionsråd