Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Marco Ugarte
Bild: Marco Ugarte

Då får de varm mat och tillbehören till de olika rätterna

Replik
Svar till "Alla ska få varm mat!".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Du säger indirekt att jag bildat min uppfattning på hörsägen eller har rent av skrivit ”hitte på” insändare”? Kvaliteten på den kalla maten, kan inte vara bättre än nygjord mat, om de inte trycker i en del extra förbättringar av vitaminer med mera i maten. Vem vill ha sådan mat?

Att kalla hemgjord/storköksmat för mindre bra mat, än den kalla gaspackade maten, bevisar bara vad du och andra, är kunniga i. Om man upprepar en osanning tillräckligt många gånger, blir den till slut till ”en sanning”. Det är som när folk säger om mjölk: lättmjölk och mellanmjölk är så nyttig, för det är tillsatt D-vitamin i den. Tänk, det är det i den röda mjölken också! Vet du varför? För när de pastöriserar mjölken, tar de bort både vitaminerna och de nyttiga gener som gör dig immun mot laktos. Visst är det bra att de förstör mjölken så? Eller?

Den kalla maten som sådan, är det säkert inget fel på, för den som vill ha den. Att det står kall, gasförpackad mat i kylen, i en hel vecka, det måste vara underbart att äta den? Du kan be en boende som får den kalla maten, att ta ett kort på maten de får, på någon av våra högtider, så får vi se vad de får skickat till sig. Så de inte bara får en skiva skinka, en prinskorv, 1-2 små köttbullar och en eller två små potatisar, till jul? För tillbehören räknar de med att det finns hos den boende.

Det finns säkert personer som vill kunna välja den kalla maträtt de vill ha och det tycker jag är okej. Det som inte är okej, är att de inte ens blivit tillfrågade, om de vill ha kall eller varm mat. Detta kallas inte valfrihet!

Besparing för kommunen, görs genom att det inte behövs personal som kommer med maten varje dag.

I de fall, där den boende behöver hjälp med att värma maten, så kommer personal ut. Annars värmer och lägger den boende själv upp sin mat och gör då samtidigt sin framtagning av tillbehör, eftersom dessa tillbehör inte följer med den kalla maten. I de fall, där den boende är ”lite rörig” och öppnar alla maträtter, för att se vad det är, där måste personalen komma varje dag med deras kalla mat. De kan alltså inte ha sin mat i sitt eget kylskåp och då kommer kommunen inte att spara in något över huvud taget, på dessa boende.

Den hjälpen och pratstunden de fick vid leveransen av den varma maten, försvinner. Deras, ibland, enda kontakt med någon annan person under en hel dag. Angående att du skrev, att den boende ”får mat den inte tycker om”, det finns ”minus” mat, till de som inte tycker om det som serveras just den dagen. Det bestämmer den boende själv, vad den vill ha. Äter den inte till exempel ärtsoppa eller kåldolmar eller vad det än är, så ställs den personen på minus ärtsoppa eller minus kåldolmar etcetera. Svårare är det inte. Då får de en varm maträtt, de tycker om och de får också tillbehören till de olika rätterna och sallad och bröd om det ingår.

Att köra ut varm mat som håller värmen går jättebra, man använder värmeskåp att ha maten i och i vissa fall går det bra att använda värmeväskor, där man lägger i extra värmehållande små ”element”, som då håller maten varm ända fram till den person som ska ha den. Så jag vill säga, att det du och de andra försvarar er med, stämmer inte.

Tycker du verkligen, att en person som är gammal och svag, kanske lite rörig eller bara gammal och inte har varken internet eller en telefon som går att surfa på, ska åläggas att ringa hem sin mat från en pizzeria eller något annat matställe? Hur tänker du nu? Hur många gamla tror du sitter med en dator och surfar? Eller har en touchtelefon och letar telefonnummer till en pizzeria eller annat matställe?

Vet du, jag tycker att du och de andra, som tycker att den kalla gasförpackade maten är bättre än hemlagad/storkökslagad, ska ta och beställa den och äta den för jämnan. Så kan de gamla som vill ha varm mat varje dag få det, det är de värda. Att få god varm, väldoftande mat, så de får hungern tillbaka och orkar äta och får mer energi.

Tänk på de gamla i första hand!