Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Emil Langvad/TT
Bild: Emil Langvad/TT

Dålig djurhållning på 38 Arlagårdar!

Det var ju några månader sedan Uppdrag granskning rapporterade om Hälsingegården och den urusla djurhållningen där.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag uppmanade då alla mjölkkonsumenter att under en månad välja konkurrerande företag för att det skulle kännas ekonomiskt, att man inte kan ha sådana mjölkleverantörer.

Den 13 maj visas ett nytt Uppdrag granskning på samma tema. Det visar sig då att det finns ytterligare 38 Arla-gårdar med samma problem! Dessa problem är väldigt magra djur, sjuka djur, djuren har gödselpansar, djuren är halta och så vidare. Palle Borgström, ordförande i LRF, kallar detta för ”en marginell företeelse”. Men mjölkar gör de i alla fall, dessa trogna mjölkbesättningar. Arla fortsätter att hämta mjölk från gårdarna och tillverkar sin Bregott i den berömda Bregottfabriken. Det visar sig också att en del av gårdarna ägs av förtroendevalda inom LRF.

Hur ska tillsynen kunna ske på ett förtroligt sätt om de förtroendevalda inte ens kan sköta sina egna djur på ett värdigt sätt?

Patrik Hansson, vd på Arla menar att Arlas kvalitetssystem har brustit. Det går säkert bra att som vd sitta och tala om hur bönderna ska hantera sina djur, men har herr Hansson någonsin sett en levande mjölkko, eller är han bara expert på att se hur ekonomiska djuren kan vara?

Arla och LRF borde skämmas. Att efter förra programmet med hälsingegården sitta och tala om marginella företeelser när två procent av Arlas gårdar fortfarande har problem, enligt Hansson själv. Det är skamligt av organisationerna att försvara detta.

Vad kan då vi mjölkkonsumenter göra? Ja, det hjälpte ju inte förra gången att jag köpte konkurrerande företags produkter i en månad.

Så nu tänker jag köpa konkurrerande företags produkter under sommaren, fram till första september. Det borde väl ändå synas i Patrik Hanssons kvartalsrapporter att även de två procent som inte följer Arlas kvalitetssystem påverkar hans resultat.

Senast fick jag mycket ovett för att detta drabbar många oskyldiga bönder, bönder som sköter om sina djur på ett föredömligt sätt. Men tyvärr vet jag inget annat sätt att påverka Arla och LRF än att deras ekonomi drabbas. En gård som missköter sina djur svärtar ner hela verksamheten. Vad händer då när 38 gårdar missköter sina djur? Det var även vissa mjölkkonsumenter som hörde av sig och tyckte att det var ett bra initiativ. Vi får väl se hur det går denna gång.

Owe Ivarsson

Hasteröd