Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Dålig planering eller medvetet val?

Man kan undra hur majoriteten tänker när det gäller planering av nya boenden och liknande.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har varit känt mycket länge att lägenheterna på Lextorpsvägen ska rotrenoveras. Trots detta vill man göra gällande att det inte finns något annat val än att flytta detta boende till Stavreområdet. Detta är naturligtvis inte sant. Att vi hamnat i denna situation beror på dålig planering, eller har man hela tiden planerat att flytta till Stavreområdet och gjort ett medvetet val att inte planera i tid för en nybyggnation på Alingsåker.

På sista nämndmötet fick vi till oss att man kan rationalisera processen för att komma igång med ombyggnationen på Stavre väldigt snabbt, men att det inte skulle gå att skynda på en nybyggnad på samma sätt. Där var argumentet att vi måste följa lagar och regler. Men det är ju precis det man inte gör i den planerade flytten. Man går emot socialstyrelsen och skapar ett institutionsliknande boende.

Vad gäller fritidspolitikers kunskap om lagar och regler, så är det väl ändå tjänstemännen på förvaltningen som ska stå för det? Politiken ger uppdrag om vad som ska göras medan tjänstemännen tar fram förslag på hur det ska göras.

Att lägga ord i munnen på oss Sverigedemokrater har tydligen blivit en vana för majoriteten. Vi har inte med ett ord kritiserat de nya regler som gäller för LSS-boenden, tvärt om. Det vi ställer oss frågande inför är hur planeringen kan vara så dåligt skött att vi ska tvingas till ett i vårt tycke uruselt beslut, som hade kunnat undvikas om viljan hade funnits.

Vi Sverigedemokrater försöker så gott vi kan hänga med i alla svängningar som sker inom omsorgen, ibland lyckas vi ibland inte. Tyvärr har vi inte samma tillgång till information som till exempel majoriteten har, och därför är det extra viktigt att vi får korrekta svar på våra frågor. Nu har det visat sig med all tydlighet att vi inte kan lita på de svar vi får. Ett exempel är Mussa Selims (S) svar i fullmäktige, på frågan om den tomma avdelningen på Hagtornsstigen, där svaret var direkt felaktigt.

Sverigedemokraterna ledamöter i omsorgsnämnden

Monica Tenberg

Mari Bergh