Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan år 2005 informerades länsstyrelsen om att en första alm på Kyrkstigen blivit angripen av almsjukan, uttrycker signaturen. Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Redan år 2005 informerades länsstyrelsen om att en första alm på Kyrkstigen blivit angripen av almsjukan, uttrycker signaturen. Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Döende almar hänger fast i varandra på ett farligt sätt

Redan år 2005 informerades länsstyrelsen om att en första alm på Kyrkstigen blivit angripen av almsjukan, uttrycker signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Träd utmed Kyrkstigen har drabbats av ask- och almsjuka”.

Att Sveaskog på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland har trädsäkrat längs Kyrkstigen så att personer inte skadas av nedfallande döda almar är jättebra, men det är sättet det utförts på. Och resultatet av arbetet samt att problemet kommer att återuppstå då resterande almar kommer att dö i almsjukan inom en mycket snar framtid som gör oss så ledsna och upprörda. Under en promenad längs med Kyrkstigen ser man att det är många hundra döda eller döende almar kvar, många av dem hänger fast i varandra på ett farligt sätt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland fattade år 1996 beslutet att ved ej får tas ut ur naturreservatet. 1996 fanns inte några almsjuka träd i området! Idag är situationen helt annorlunda och måste därför behandlas annorlunda. År 2005, det vill säga för 17 år sedan informerades länsstyrelsen att en första alm på Kyrkstigen blivit angripen av almsjukan och dött. Länsstyrelsen vidtog inga åtgärder.

På skogsstyrelsens hemsida kan man läsa att; Bark och grenar från almsjuka träd måste brännas på plats eller transporteras i slutna containers till värmeverk. Kvarliggande ved fungerar som yngelplats för almsplintborren som sprider smittan vidare och dödar fler träd. Som lekman förefaller det som att länsstyrelsen och skogsstyrelsen har olika uppfattning om hur man ska få stopp på almsjukan så att man kan behålla den biologiska mångfalden.

I maj 2021 startade skogsstyrelsen ett nytt effektivare sätt att bekämpa almsjukan på Gotland. Med hjälp av drönare och AI för att förhindra att hela almbeståndet annars kommer att ha dött ut inom 15 år. Där arbetar skogsstyrelsen och Naturvårdsverket som för övrigt äger marken i vårt naturreservat tillsammans för att bekämpa almsjukan, då den biologiska mångfalden och landskapsbilden annars riskerar att gå förlorad.

Halle- och Hunneberg ingår i Natura 2000 och tillhör UNESCOs Globala Geopark sedan april 2022. Denna unika natur måste bevaras och skötas om av länsstyrelsen på ett helt annat sätt för framtiden och för den biologiska mångfalden.

Kyrkstigens vänner