Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Terje Bendiksby
Bild: Terje Bendiksby

Dagens "datormusik" saknar inte hjärta eller hjärna

Replik
Svar på ”Ställ klockan på 06.00 för att lyssna på riktig musik?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hör nu herr Orvar. Att referera nyare musik som varande: 1) ”nyproducerade datorlåtar” är bara rent okunnigt med tanke på att mycket elektronisk och därtill vacker musik gjorts sedan 70-talet. Att vissa musiker inte platsar i radio är dock en annan femma.

Att påstå att det nyare: 2) ”saknar musik och låter samma rätt igenom” är ju egentligen bara en fråga om tycke och smak. Personligen kan jag till exempel inte med Barockmusik men gillar stort symfonisk musik. Helst Tjajkovskij, Stravinsky, Holst, Brahms.

Jag lyssnar ofta på det min pappa spelade på piano när jag var liten, väldigt mycket 30-tal, swing, jazz, blues. Men lika gärna på nyare musik för dansgolven. Kanske kunde jag locka herr Orvar att söka upp ”Kim Petras”, ”Underworld”, ”Booka Shade”, ”UNKLE” eller ”Röyksopp”?

Eller varför inte ge den tyska gruppen ”Tangerine Dream” en chans? Företrädelsevis skivor utgivna åren 1980-87. Eller ”Einstürzende Neubauten”, ”Rammstein”, ”Daft Punk”, ”Depeche Mode”.

Här pratar vi äkta hantverk, ett otroligt stort engagemang, stora musiker och en genuin omsorg om sin publik.

Faktum är att jag i övrigt håller med herr Orvar; urvalet är så enormt stort och varierande att äldre som inte kan hantera en smartphone, inte har ett konto på Spotify, hellre borde få en dygnet-runt-kanal med bara sånt man hörde på som när man var ung.

Jag begriper inte varför äldrevården inte tar större hänsyn till människors behov av inte bara det mest basala utan även glädje, minnen, samtal, vänner. Blommor, god mat, musik, ibland en liten snaps eller vad man nu gillar bäst.

Idag har vi alla möjligheter att sätta ihop spellistor med musik från alla tidsåldrar och ”sända ut” sex till sju kanaler via DAB-radio. Det skulle inte vara svårt alls. Det borde Sveriges Radio göra! Men kom inte och påstå att dagens musik är ”datormusik” utan hjärta eller hjärna.

Johan Grimm