Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


Ett tecken på klimatförändringar, säger klimatologen Matthieu Sorel. Bild: Stefan Bennhage
Ett tecken på klimatförändringar, säger klimatologen Matthieu Sorel. Bild: Stefan Bennhage

Dagligt väder bevisar inget om klimatet

Ett tecken på klimatförändringar, säger klimatologen Matthieu Sorel.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den 17 och 18 juni var det extremt varmt i Frankrike, lokalt över 40 grader. Den 19 juni kan man läsa på SVT-Text: ”En så tidig värmebölja har inte noterats sedan 1947, säger klimatologen Matthieu Sorel vid franska vädertjänsten till AFP. Ett tecken på klimatförändringar, säger han”.

Ett mycket märkligt uttalande av en person som förväntas veta att dagsaktuellt väder inte omedelbart kan kopplas ihop med klimatförändringar. Förändringar vet man först efteråt, eftersom klimatet bestäms av 30-åriga medelvärden. Däremot kan man tala om en så kallad ”hundraårshändelse” (det hade tydligen varit lika varmt i Frankrike för 75 år sedan).

Just i juni 1947 var det även i Sverige lokalt extremt varmt. Då tangerades svenska värmerekordet 38,0 grader i Målilla (första gången hände det i juli 1933 i Ultuna utanför Uppsala). Därefter har junitemperaturerna i Sverige inte varit i närheten av extremvärdet för 75 år sedan.

Ingemar Vänerlöv