Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Halvard Alvik
Bild: Halvard Alvik

Dags för mer fritid och mindre arbete

Det ska utgå ifrån sunt förnuft och vetenskap. Idag finns det en övergripande idé inom ekonomin som snarare är en dogm än ett förnuftigt förhållningssätt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tron på ständig tillväxt. Det finns en idé om att ekonomin måste snurra fortare, inte nog med att ekonomin måste växa, tillväxttakten måste också öka och nästa steg är väl att själva accelerationen på tillväxttakten måste bli högre.

Allt tyder på att det är omöjligt. Jordens resurser tar slut, det går inte. Slutdiskuterat. Sunt förnuft hänvisar oss istället till ordet ekonomis ursprungliga betydelse: Hushållning. Just det, hushållning med det vi har, sparsamhet med jordens resurser, slå av på konsumtionstakten, minska arbetstiden och låt oss börja leva det liv som ursprungligen var avsett med ekonomisk tillväxt: Mer fritid och mindre arbete. Du blir inte lyckligare av ett stort hus eller senaste mobilen ändå. Var nöjd med det du har!

Studierektorn