Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Dan Eliassons julresa - i gott sällskap

Lasse Åberg har deklarerat att han inte gör fler Sällskapsresefilmer. Sån tur att vi har Dan Eliasson.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ja, för nu är det då dags för fokusförflytttning. Bort från statsministerns och andra ministrars shoppingrundor i julhandeln. Vilken tur att Dan Eliasson gjorde en flygresa. Det låter ju mycket värre. Flyga. Långt bort. Till ett varmare ställe. Man blir ju nästan avundsjuk. Även om Dan Eliasson aldrig tycks ha gjort någon större lycka som chef för diverse myndigheter, har han som enskild person inte gjort vare sig till eller från i smittspridningen.

Om han eller statsministern blir sjuk i corona på grund av en utlandsresa eller ett besök i julhandeln spelar ingen roll. Att ge sig på Dan Eliasson - som jag inte har någon anledning att försvara - är ändå en ologisk handling. I rimlighetens namn borde samtliga skidåkande och julshoppande ministrar ställas till svars. Jag ser inte skillnaden. En statsministerlön räcker utan vidare till att beställa en ny rakapparat, att skicka in sin klocka per post är inte heller svårt (eller beställa en ny från 300 kronor och uppåt). Julklappar till frun, reaklappar till föräldrar och trängsel i skid- och pjäxuthyrningen är absolut inga nödvändiga företeelser. Allt kan köpas på nätet.

Nej, problemet är att dessa människor som ska styra ett helt land manifesterar ett så dåligt omdöme. Utan påföljder. En vanlig arbetstagare som missköter sig kan räkna med att både bli varnad och i värsta fall bli av med jobbet. Tänk er vaktmästaren som går ut på arbetstid och julhandlar. Förmodligen väntar avsked runt hörnet. (Trots att han handlade till fru och barn.) Med makt följer ett ansvar, inte en rätt att göra som man vill. (Den senare inställningen brukar tillskrivas diktatorer). Men ändå är jag inte förvånad. Det är väl inte konstigt att Sveriges makthavare inte klarat av att sköta coronasmittan. Saknar man vett och omdöme så går det så. Det finns så många duktiga och förnuftiga människor i Sverige. Tyvärr är det ganska tunnsått bland våra politiker av den varan. Uppgivet undrar man: Vart tog vanligt bondförnuft vägen?

BM