Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Fredrik Persson / TT
Bild: Fredrik Persson / TT

De årliga problemen med översvämningar

Återigen ser man att översvämningar orsakade av mycket nederbörd under hösten 2020 nu börjar att drabba invånare och bebyggelse i Dalsland och Värmland.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Både Upperudsälven med dess biflöden i Dalsland och Byälven med mynning vid Säffle har stigit oerhört mycket under hösten 2020 trots lite nederbörd under sommaren. Likaså gäller det Glafsfjorden vid Arvika trots att man där byggt översvämningsskydd men ändå är nivån hög inne i Arvika stad. Man undrar varför inblandade kommuner och länsstyrelser är så passiva och låter älvarna stiga så mycket.

Man borde naturligtvis röja ordentligt i älvarna och även göra fördjupningar så att vattenföreningen går snabbare utan onödiga hinder. Redan i mitten av oktober började problemen och då måste man tappa mer redan från början. Att som nu börja prata om sandsäckar – det låter primitivt som på 1800 talet – och löser inte problemen. Även MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) borde vakna upp och vara på alerten och vara behjälpliga med råd och anvisningar så slipper man dessa nästan årliga problem som drabbar kommuninvånare. MSB har 800 anställda och man undrar varför det alltid är så tyst om myndigheten. De ska hjälpa till när problem uppstår.

Johan